Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii chipsów warzywnych. Powodem jest wysoki poziom akryloamidu. Sprawdź szczegóły produktu!
Interwencja GIS-u to efekt komunikatu wydanego przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), z którego dowiedzieliśmy się o prowadzonym przez producenta wycofywaniu partii chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.
Chodzi o produkt GoPure vegetable chips - mixed varieties, 40 g, o dacie trwałości 18.11.2023. Producentem jest Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy.
GIS podał, że dystrybutor w Polsce - firma Eko-Wital Sp. z o.o. - poinformował klientów o konieczności zwrotu produktu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać partii produktu określonego w komunikacie.
Akryloamid jest niewielką cząsteczką obecną w niektórych przetworzonych produktach spożywczych. Powstaje m.in. w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokiej temperaturze. Może mieć działanie kancerogenne.
Testy na zwierzętach wykazały, że akryloamid jest rakotwórczy, jednak jak dotąd żadne badania nie potwierdziły powiązań między obecnością tego związku w żywności i występowaniem raka u ludzi.