Czy picie alkoholu lub spożywanie konkretnych produktów spożywczych może osłabiać działanie szczepionki przeciw Covid-19? Z obserwacji dotyczących innych szczepionek wynika, że alkohol może wpływać na wytwarzanie odporności poszczepiennej.
Do szczepienia przeciwko koronawirusowi może być zakwalifikowana osoba w dobrym lub stabilnym stanie ogólnym bez objawów ostrej choroby lub zaostrzenia przewlekłej. Wpływ picia alkoholu lub spożywania konkretnych pokarmów na szczepienie przeciw Covid-19 nie był badany.
Jednak z obserwacji dotyczących innych szczepionek wynika, że alkohol może wpływać na wytwarzanie się odporności poszczepiennej. Gdy spożywany jest większej ilości, może negatywnie działać na układ odpornościowy. Tymczasem celem szczepienia jest właśnie uzyskanie jak największej odporności.
Poza tym, warto pamiętać, że objawy zarówno niepożądanego odczynu poszczepiennego (NOP), jak i wypicia większej ilości alkoholu mogą być podobne (np. ból głowy, nudności). Picie alkoholu może zatem utrudniać i rozpoznanie NOP i wdrożenie właściwego postępowania.
Źródło: Medycyna Praktyczna / szczepienia.info