Jakie są objawy alergii pokarmowej? Które pokarmy najczęściej uczulają dorosłych, a które dzieci? Czy z alergii można się wyleczyć? Posłuchajcie porad prof. Ewy Czarnobilskiej, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

REKLAMA
prof. Ewa Czarnobilska


Dzieci najczęściej uczula białko mleka krowiego, jaja kurzego i soja. Dorosłych z kolei często mogą uczulać orzechy lub owoce morze. Osoby z alergią pyłkową zwykle muszą wyeliminować z codziennego menu niektóre owoce i warzywa. Z alergią pokarmową niekoniecznie musimy się urodzić. Nietolerancja pokarmowa może być również nabyta - zauważa prof. Ewa Czarnobilska. Przyczyn może być wiele, m.in. zmiana diety czy konserwanty występujące w produktach spożywczych. Ten rodzaj alergii może być też spowodowany przez zbyt późne włączanie do diety dziecka określonych pokarmów - dodaje prof. Czarnobilska.

Inne pytania na jakie odpowiedział nasz ekspert:



  • Na czym polega nietolerancja glutenu i skąd taka moda na dietę bezglutenową?
  • Jak odróżnić alergię pokarmową od alergii np. na pyłki?
  • Czy można odczulić kogoś, kto jest uczulony?

Cały czat można zobaczyć tutaj:

(ag)