Naukowcy zbadali ostatnio potencjalny wpływ soku pomidorowego na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż najnowsze badania wskazują, że spożywanie soku zmniejsza ciśnienie we krwi, to jednak wciąż są potrzebne kolejne.
W miarę starzenia się ludzi, znalezienie sposobów zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego ma coraz większe znaczenie. Są wprawdzie czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowań i które można ominąć, jak np. palenie papierosów. Jednak są też i takie, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek.
Wiadomo, że sposób odżywiania ma wpływ na kondycję naszego organizmu - w tym również zdrowie nie tylko serca, ale i całego układu sercowo-naczyniowego. W jednym z najnowszych badań zapytano, czy regularne spożywanie niesolonego soku pomidorowego może mieć dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Pomidor zawiera wiele związków bioaktywnych, takich jak karotenoid, witamina A, wapń i kwas gamma-aminomasłowy, które mogą odgrywać rolę w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym w zapobieganiu chorobom układu krążenia - wyjaśniają naukowcy.
Naukowcy opublikowali swoje wyniki w czasopiśmie "Food Science & Nutrition". Jak podkreślają: Jest to pierwsze badanie, które bada wpływ spożycia pomidorów lub soku pomidorowego na markery ryzyka chorób układu krążenia w zależności od wieku.
1 szklanka soku dziennie
W sumie naukowcy przebadali 184 mężczyzn i 297 kobiet. Przez rok wszyscy pili niesolony sok pomidorowy; średnia wynosiła około 215 mililitrów na osobę dziennie, czyli nieco mniej niż 1 filiżanka.
Na początku i na końcu badania naukowcy zmierzyli szereg czynników, w tym ciśnienie krwi, poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi oraz stężenie glukozy w osoczu na czczo.
Przeanalizowali dane od 94 uczestników, którzy mieli nadciśnienie. Okazuje się, że po roku spożywania soku pomidorowego ciśnienie krwi pacjentów znacznie się obniżyło.
Efekty te były podobne zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet niezależnie od wieku.
Potrzebne dalsze badania
Warto również zauważyć, że uczestnikami badania byli wszyscy mieszkańcy Kuriyama w Japonii. Dlatego możliwe jest, że wyniki mogą nie dotyczyć innych populacji lub grup etnicznych.
Ponadto naukowcy nie mieli dostępu do danych o nawykach żywieniowych uczestników badania. W niektórych przypadkach mogło się zdarzyć, że gdy uczestnik sięgnął po szklankę soku pomidorowego, równocześnie zmienił sposób odżywiania na bardziej zdrowy, co mogło się przyczynić do pozytywnych wyników.
Nie są to ostatnie badania mające na celu sprawdzenie, czy produkty z pomidorów mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dostępne dowody dotyczące wpływu produktów pomidorowych na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych potwierdzają pogląd, że zwiększenie ich spożycia ma pozytywny wpływ na stężenie lipidów we krwi, ciśnienie krwi i funkcję śródbłonka - przekonują naukowcy.