Co trzeci Polak ma nadciśnienie, to 10 mln osób – szacuje WHO. A połowa nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Tymczasem nieleczone nadciśnienie, w połączeniu z wysokim cholesterolem, cukrzycą lub otyłością zagraża naszemu życiu. „Istotnie zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu i niewydolności nerek - przestrzega dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec.
Ważne, aby osoba otyła obniżyła masę ciała, ponieważ jej redukcja już o 5 kg obniża ciśnienie krwi (górne o 4,4 mm Hg a dolne o 3,6 mm Hg). Jednak nie tylko dieta redukcyjna przynosi namacalne efekty. Niektóre składniki jakie znajdziemy w sklepie spożywczym i na targu szczególnie zasługują na miano "wyjątkowych".
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna:
1. Jeść codziennie przynajmniej dwa razy warzywa zasobne w potas (pomidory, szpinak, brukselka, kalafior, kalarepa, liście buraka, zielone warzywa liściaste). Pierwiastek ten działa przeciwstawnie do sodu, przyspiesza jego wydalanie i tym samym obniża ciśnienie krwi. Warzywa powinny być znaczącym elementem każdego posiłku. Wraz z owocami stanowić powinny połowę tego co jemy. Poza sałatkami i surówkami można gotować z nich zupy lub wyciskać soki.
2. Zamienić tłuste mięso na tłuste ryby morskie (śledź, halibut, makrela, łosoś). Korzyści dla układu krążenia będą duże. Wymiana nasyconych kwasów tłuszczowych z mięsa na jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3) poprawia lipidogram, obniża stężenie ogólnego cholesterolu i podwyższa stężenie "dobrego" cholesterolu. Sprawia to, że zmniejsza się ryzyko miażdżycy.
3. Często sięgać po nasze rodzime ciemne owoce (aronia, porzeczka, wiśnie, żurawina, borówka wysoka, jagoda kamczacka i ich przetwory). Są one źródłem antocyjanów - cennych barwników, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi.
4. Ograniczyć spożycie soli kuchennej do ilości poniżej 5g/dzień (czyli mniej niż 1 łyżeczka). Z powodzeniem można ją zastąpić ziołami (lubczyk, tymianek, majeranek, bazylia, oregano), nie tracąc nic ze smaku potraw.
5. Zrezygnować z cukru i czerwonego mięsa oraz ograniczyć spożycie alkoholu (można czasami wypić niewielką ilość czerwonego wina).
Ponadto powinniśmy zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną. Codzienne spacery, marsz, jazda na rowerze, basen czy nordic walking poprawią naszą kondycję i pomogą zmniejszyć masę ciała
Połączenie opieki kardiologicznej, diety i zmiana stylu życia są najlepszym "lekarstwem" na choroby sercowo-naczyniowe i dłuższe życie
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw