Człowiek gromadzi w sobie „wybuchową” mieszankę gazów jelitowych. Czy jest ona niebezpieczna i co odpowiada za przykry zapach? Specjalistka tłumaczy m.in. co jeść, by zniwelować nieprzyjemną woń.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne /Shutterstock
zdj. ilustracyjne

Gazy jelitowe to mieszanka gazów, która składa się z azotu, wodoru, metanu, dwutlenku węgla i tlenu.

Proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami gazów jelitowych są zmienne i zależą między innymi od pory dnia, diety oraz stanu zdrowia - tłumaczy dr Anna Chachaj-Brekiesz z Zakładu Chemii Ogólnej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Skąd zapach zgniłych jaj?

Za przykry zapach odpowiadają bakterie jelitowe, które produkują siarkowodór wydobywający się z naszego organizmu - na szczęście w śladowych ilościach. W większych stężeniach jest śmiercionośny.

W wyniku spożycia pokarmów bogatych w białka, zawierające aminokwasy siarkowe wspomniane już wcześniej, bakterie jelitowe wytwarzają również między innymi śladowe ilości (poniżej 1 proc.) metanotiolu, siarczku dimetylu i siarkowodoru - wylicza dr Anna Chachaj-Brekiesz.

Równocześnie chemiczka zauważa, że właśnie te gazy posiadają charakterystyczną intensywną woń.

Na przykład siarkowodór ma zapach zgniłych jaj, który jest wyczuwany przez ludzki zmysł powonienia nawet w bardzo niskich stężeniach
dr Anna Chachaj-Brekiesz, Wydział Chemii UJ w Krakowie

Dietą ograniczymy nieprzyjemną woń

Czy jest sposób na to, by gazy jelitowe dawały mniej woni? Tajemnica tkwi po części w naszej diecie. Mniej czerwonego mięsa to mniej związków siarki i nieprzyjemnego zapachu.

Ograniczenie spożycia pokarmów zawierających aminokwasy siarkowe (m.in. czerwonego mięsa) sprawia, że stężenie siarkowodoru i jego organicznych pochodnych w gazach jelitowych ulega zmniejszeniu, przez co charakterystyczny zapach staje się mniej intensywny, a nawet niewyczuwalny - tłumaczy chemiczka.

Źródło:

zdrowie.pap.pl