Picie dużej ilości wody – to najlepsze wspomaganie naszych nerek. "Trzeba jednak zwracać uwagę, jaką wodę wybieramy" – podkreśla dietetyk, Magdalena Makarowska. "Przy schorzeniach nerek należy unikać wody wysoko zmineralizowanej, a najlepiej zastąpić ją stołową lub źródlaną w ilości 2-3 litów dziennie. Doskonale będą wpływać także słabe herbatki czy napary z takich moczopędnych ziół, jak: pokrzywa, skrzyp czy bratek" - mówi dietetyk.
Przed przykrym zapaleniem pęcherza będzie chronić nas dieta bogata w witaminę C. To jest jedyna witamina, której nie przedawkujemy, ale należy pamiętać, żeby pochodziła ona z naturalnego źródła. Łykanie tabletek z witaminą C może być groźne np. przy kamicy nerkowej, a jeśli choroba nie była do tej pory zdiagnozowana, to nawet możemy nie wiedzieć, że na nią cierpimy.
Naturalną witaminę C zapewniają produkty:
- soki z: żurawiny, czarnej porzeczki czy granatu
- zielone warzywa (np. natka pietruszki, brokuły, fasolka szparagowa)
- czerwone owoce (jak wiśnie, ciemne winogrona, truskawki, owoce leśne, niesłodzona żurawina, owoce goji).
Wymienione owoce i warzywa mają też dużą ilość flawonoidów, czyli barwników roślinnych, które działają przeciwutleniająco i dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Natomiast witamina C wzmacnia naszą odporność i utrudnia przyklejanie się bakterii do pęcherza. Drobnoustroje powinniśmy wydalać z organizmu wraz z moczem, ale gdy pęcherz długo pozostaje nie opróżniony, bakterie mnożą się i trudniej się ich pozbyć. Nie można zapominać także o probiotykach, które znajdziemy na przykład w jogurtach.
Zupa - źródło zdrowia dla układu moczowego
Zupa krem z warzyw:
- 1,5 l domowego bulionu warzywnego
- 150 g brokułów
- 150 g fasolki szparagowej lub szparagów
- 100 g pora
- 100 g selera
- 100 g korzeń pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- na koniec duża garść zielonej, posiekanej natki pietruszki.
Taką zupę gotujemy na wywarze warzywnym do chwili, gdy warzywa są już miękkie. Później je miksujemy blenderem na gładki krem.
Czego unikać w diecie przy kamicy nerkowej?
1. Kamica moczanowa:
- produkty mięsne
- podroby
- wieprzowina
- baranina
- wywar mięsny i grzybowy
2. Kamica szczawianowo-wapniowa:
- produkty konserwowane z glutaminianem sodu, które zawierają bardzo wysoko przetworzone tzw. przyprawy szybkiego dostępu, czyli np. zupki instant
3. Kamica fosforanowo-wapniowa:
- wody mineralne alkaliczne
- szpinak
- rabarbar
- szczaw
4. Kamica fosforowo-magnezowo-amonowa:
- ser dojrzewający
- produkty mleczne
- mięso
- czekolada
- orzechy
Oczywiście zaleceń i przeciwskazań jest więcej, ale to są te najbardziej charakterystyczne.
Magdalena Makarowska