Objawy niedoboru żelaza często są niezauważane lub niewłaściwie rozpoznawane. A to niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.
Niedobór żelaza może dotyczyć każdego - zarówno kobiet, jak i mężczyzn, bez względu na wiek. Najbardziej rozpowszechniony jest wśród kobiet w kobiet w ciąży oraz dzieci w wieku poniżej 5 lat.
Jaka jest rola żelaza w organizmie?
Bez wystarczającej ilości żelaza w organizmie, nasze ciało nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Żelazo jest bowiem niezbędne m.in. do produkcji czerwonych krwinek oraz zapewnienia sprawnego funkcjonowania serca i mięśni szkieletowych.
Odgrywa również istotną rolę w zwalczaniu infekcji i chorób, utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii i prawidłowej pracy mózgu.
Nasz organizm pozyskuje żelazo głównie z pożywienia, z którego część wykorzystuje do produkcji hemoglobiny (białka znajdującego się wewnątrz czerwonych krwinek), a magazynując resztę.
Objawy niedoboru żelaza
Niedobór żelaza może dawać takie objawy jak:
- powtarzające się bóle głowy
- uczucie zmęczenia psychicznego
- drażliwość
- zawroty głowy
- szybka utrata koncentracji
- bolesne, białe zmiany wewnątrz jamy ustnej lub czerwone, łuszczące się pęknięcia po jednej lub obu stronach jamy ustnej
- uczucie zmęczenia fizycznego
- zimne ręce i/lub stopy
- większa niż zwykle liczba infekcji
- wypadanie włosów (kępkami lub w większej ilości)
- problemy ze słuchem
- bladość najbardziej widoczna na twarzy.
Należy jednak pamiętać, że te objawy mogą się łączyć również z innymi schorzeniami, więc ich występowanie nie jest w żaden sposób jednoznaczne z niedoborem żelaza.
Jakie są przyczyny niedoboru żelaza?
- Wśród najczęstszych przyczyn niedoboru żelaza wymienia się:
- utratę krwi,
- zwiększone zapotrzebowanie (przy niedostatecznej podaży w diecie),
- ograniczone wchłanianie z przewodu pokarmowego,
- niedobór w diecie.
Niemożliwe jest jednak jednoznaczne wskazanie, jakie są powody tej dolegliwości.
Niedobór żelaza - jak wygląda diagnostyka?
Przy podejrzeniu niedoboru żelaza, diagnostykę rozpoczyna się od badania morfologii krwi. Z niedoborem mamy do czynienia przy obniżonym poziomie hemoglobiny (Hb lub Hgb).
Jednak do pełnej diagnozy konieczne są bardziej szczegółowe badania, które obejmują sprawdzenie poziomu ferrytyny we krwi. Ferrytyna jest uznawana za jeden z najdokładniejszych parametrów w diagnozowaniu niedoboru żelaza, ponieważ odzwierciedla poziom jego zmagazynowania.
Jaka dieta przy niedoborze żelaza?
Dieta osoby z niedoborem żelaza powinna opierać się na zielonych warzywach liściastych (np. natka pietruszki, szczypiorek), czerwonym mięsie oraz podrobach, produktach pełnoziarnistych, kaszy gruboziarnistej oraz burakach.
Pozytywny wpływ na wchłanianie żelaza mają także produkty bogate w witaminę C (owoce, warzywa). Czego należy unikać? Produktów mlecznych i dużej ilości błonnika, a także kawy i herbaty, ponieważ zawarte w nich związki utrudniają przyswajanie żelaza.
Źródło informacji: Dagmara Wdowczyk Consulting