Gorączka jest jednym z podstawowych mechanizmów obronnych organizmu. W ten sposób reaguje na atak czynników zakaźnych i naturalne wsparcie dla układu odpornościowego w walce z bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami, itp. Podpowiadamy, jaką gorączkę należy obniżać i jako to zrobić domowymi metodami.
Czym jest gorączka?
Za optymalną i prawidłową temperaturę ciała uznaje się wartość 36,6 stopni. Nie powinniśmy się też niepokoić gdy termometr będzie wskazywał zakres między 36,5°C, a 37°C.
Jeżeli gorączka nie przekracza 38 stopni - to znak, że nasz organizm walczy z wirusem. Takiej temperatury nie należy obniżaćdr Krzysztof Czarnobilski, specjalista chorób wewnętrznych
GORĄCZKA U DZIECKA. JAKA TEMPERATURA POWINNA BUDZIĆ NIEPOKÓJ? Wyjaśnia pediatra lek. Paweł Bujny
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Gorączka - domowe sposoby na obniżenie temperatury
- zimne okłady - ręcznik nawilżamy zimną wodą i przykładamy np. do głowy, zmieniając go co 15 minut,
- naturalne napoje, które wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe:
- napar z imbiru, miodu i cytryny,
- napary z ziół, np. kwiat lipy, czarny bez, owoce dzikiej róży, owoce maliny, pączki topoli,
- herbata z cytryną i sokiem z malin,
- napój z mleka, czosnku i miodu,
- gorący rosół,
- ciepła kąpiel - temperatura wody powinna być o 1 lub 2 stopnie niższa niż temperatura ciała, by nie wywołać szoku.
W czasie gorączki domowe sposoby nie zastąpią konsultacji ze specjalistą. Należy stosować je wraz z leczeniem farmakologicznym.
Należy pamiętać o tym, że w czasie podwyższonej temperatury należy szczególnie dbać o nawodnienie organizmu i lekkostrawną, pełnowartościową dietę.
Źródło: Katarzyna Solecka, rmf.fm