Zachorowalność na raka jelita grubego w tym roku może wzrosnąć w naszym kraju do prawie 25 tys. - alarmują eksperci. Co więcej, częściej chorują młodzi ludzie. Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego.
Aż ponad połowa przypadków raka jelita grubego wykrywana jest zbyt późnoprof. Grażyna Rydzewska, gastroenterolog
Rak jelita grubego jest jednym z najgroźniejszych nowotworów, który przez długi czas nie daje żadnych poważniejszych objawów. Jedyną metodą wczesnego jego wykrycia jest łatwe do wykonania badanie na krew utajoną w stolcu FIT oraz kolonoskopia. Specjaliści przypominają, że wczesne wykrycia choroby gwarantuje skuteczne leczenie.
Jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym u mężczyzn (po raku płuca oraz prostaty) oraz drugim u kobiet (po raku piersi).
Z danych przedstawionych na spotkaniu z dziennikarzami przez prof. Grażynę Rydzewską, kierownika Kliniki Gastroenterologii w Państwowym Instytucie Medycznym MSWiA w Warszawie, wynika, że w tym roku na raka jelita grubego zachoruje 24,6 tys. Polaków. To o prawie 9 tys. przypadków więcej niż w 2010 roku.
"Można być młodym i mieć raka jelita grubego"
Niepokojące jest, że zwiększa się występowanie tego nowotworu u ludzi młodszych. Wykazują to statystyki w wieku krajach, na przykład w Stanach Zjednoczonych. W porównaniu z Amerykanami urodzonymi w latach pięćdziesiątych XX wieku, ci którzy urodzili się około lat 90. w minionym stuleciu, mają znamiennie większe ryzyko raka jelita grubego - zaznaczyła prof. Rydzewska.
Według danych przedstawionych przez specjalistkę, w USA ryzyko raka jelita grubego w pokoleniu lat 90. XX w. zwiększyło się dwukrotnie, a raka odbytnicy - aż czterokrotnie.
U fotografki Lindsey Jayn zdiagnozowano raka jelita grubego, gdy miała zaledwie 39 lat. Teraz w swoich mediach społecznościowych dzieli się ostrzegawczymi sygnałami, które zignorowała, w nadziei, że przekona to innych do większej czujności.
Jeśli masz nieustanne biegunki i nawracające zaparcia, idź na kolonoskopię (...) jeśli kiedykolwiek zauważysz krew w stolcu, idź do lekarza, idź do szpitala - zachęca w jednym z nagrań w sieci. Można być młodym i mieć raka jelita grubego - mówi Jayn w rozmowie z New York Post.
Przypomniała, że "diagnoza raka nie jest wyrokiem śmierci", nawet jeśli choroba jest w zaawansowanym stadium, ale "trzeba się dowiedzieć, trzeba się zbadać".
Objawy raka jelita grubego
Najczęstsze objawy u pacjentów z rakiem jelita grubego to:
- bóle brzucha,
- zmiana rytmu wypróżnień,
- krew w stolcu,
- ogólne osłabienie,
- niedokrwistość bez innych objawów ze strony przewodu pokarmowego,
- utrata masy ciała.
Co zwiększa ryzyko raka jelita grubego?
Zwiększone ryzyko rozwoju raka jelita grubego wiąże się przede wszystkim z:
- spożywaniem pokarmów bogatych w tłuszcz zwierzęcy
- dietą opartą na mięsie czerwonym, czyli wołowinie, wieprzowinie i baraninie
- otyłością, która sprzyja zachorowaniu na raka jelita grubego, w szczególności u mężczyzn.