W tym tygodniu w cyklu Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM mówimy profilaktyce w nowotworze piersi. Naszym ekspertem była dr n. med. Diana Hodorowicz-Zaniewska, specjalista chirurgii ogólnej i specjalista chirurgii onkologicznej z Centrum Leczenia Chorób Piersi w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

REKLAMA

Wśród czynników ryzyka zachorowania na raka piersi wyróżnia się, m.in.:

Wiek kobiet - liczba zachorowań zwiększa się po 35. roku życia; najwięcej zachorowań odnotowuje się pomiędzy 50. a 70. rokiem życia pacjentek,

Czynniki genetyczne, w tym w szczególności zachorowania na raka piersi u krewnych 1. stopnia (np. u siostry) oraz potwierdzony zespół zwiększonego ryzyka zachorowania na raka piersi.

Wpływ hormonów, zarówno tych związanych z naturalnym cyklem hormonalnym, menstruacyjnym (ryzyko zwiększa wczesna pierwsza miesiączka lub menopauza występująca po 55. roku życia, a także brak ciąż lub późne posiadanie pierwszego dziecka), jak i przyjmowanych z zewnątrz (np. doustne środki antykoncepcyjne z estrogenami, hormonalna terapia zastępcza oparta na estrogenach),

Wcześniejsze rozpoznanie innych, niezłośliwych chorób piersi, np. tzw. atypowych rozrostów w obrębie gruczołu sutkowego, a także rozpoznanie w przeszłości raka drugiej piersi,

Czynniki znajdujące się w środowisku i w pożywieniu - wykazano zwiększenie ryzyka raka piersi u kobiet spożywających więcej tłuszczów zwierzęcych oraz pijących alkohol, natomiast działanie ochronne może mieć spożywanie ubogotłuszczowych produktów mlecznych oraz pokarmów zawierających wapń i witaminę D,

Otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi. Nadmiar tkanki tłuszczowej zaburza równowagę hormonalną, w ten sposób sprzyjając rozwojowi raka piersi.


Źródło: Medycyna Praktyczna