Lato to smak owoców. Kuszą tak, że mamy ochotę jeść je prosto z krzaczków. Nie należy tego robić! A już na pewno nie w przypadku tych, rosnących w lasach. Co roku, w sezonie na owoce leśne, pojawiają się ostrzeżenia przed bąblowicą. Tak jest i teraz.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/Nie myłeś? Nie jedz! To grozi śmiertelną chorobą

Jednym ze smaków lata są leśne jagody i właśnie w ich przypadku trzeba zachować szczególną ostrożność. Jedząc je prosto z krzaczków, można zarazić się groźną chorobą - bąblowicą, nazywaną "chorobą brudnych jagód". Owoce przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie umyć.

Płukanie ich pod bieżącą wodą nie daje stuprocentowego bezpieczeństwa, ale zmniejsza ryzyko zarażenia. Bąblowicę trudno zdiagnozować, a jest bardzo niebezpieczna i latem zachorowań jest najwięcej.

Tę chorobę wywołuje niebezpieczny tasiemiec - bąblowiec. Jego jaja znajdują się w kale zarażonych zwierząt, takich jak: lisy, wilki lub psy, i razem z nim trafiają na runo leśne. Zanieczyszczenie nie zostawia śladu ani zapachu, zatem zagrożenie nie jest widoczne i jaja mogą dostać się do organizmu człowieka - przeniesione do ust za pomocą brudnych rąk, jak i przez spożycie skażonej żywności lub wody.

Objawem są cysty czyli torbiele, zawierające larwy - najczęściej powstają w wątrobie, ale mogą też znajdować się w: płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach czy oku i mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta.

Jakie są objawy zakażenia?

Po tym, jak trafią do organizmu, larwy pasożyta przedostają się do:

  • wątroby,
  • płuc,
  • nerek,
  • śledziony,
  • ośrodkowego układu nerwowego,
  • kości.


W zależności od lokalizacji, powiększające się cysty mogą powodować:

  • żółtaczkę,
  • krwiomocz,
  • krwioplucie,
  • bóle głowy oraz zaburzenia psychoneurologiczne,
  • ból brzucha,
  • bóle w klatce piersiowej,
  • chroniczny kaszel,
  • osłabienie,
  • utratę wagi,
  • gorączkę.


Dolegliwości związane są z powiększaniem się cyst, które uciskają na otaczające tkanki i narządy. Mogą być mylone z nowotworem, w związku z tym pacjent może być diagnozowany pod tym kątem. Tymczasem nieleczona choroba prowadzi do śmierci. Najczęściej właściwe rozpoznanie zostaje postawione dopiero po pęknięciu torbieli albo w związku z leczeniem innej choroby.

Jagody myjemy dokładnie pod bieżącym strumieniem ciepłej wody. Tak samo traktujemy: poziomki czy owoce i warzywa hodowane na działce lub w ogrodzie.