Lato to smak owoców. Kuszą tak, że mamy ochotę jeść je prosto z krzaczków. Nie należy tego robić! A już na pewno nie w przypadku tych, rosnących w lasach. Co roku, w sezonie na owoce leśne, pojawiają się ostrzeżenia przed bąblowicą. Tak jest i teraz.
Jednym ze smaków lata są leśne jagody i właśnie w ich przypadku trzeba zachować szczególną ostrożność. Jedząc je prosto z krzaczków, można zarazić się groźną chorobą - bąblowicą, nazywaną "chorobą brudnych jagód". Owoce przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie umyć.
Płukanie ich pod bieżącą wodą nie daje stuprocentowego bezpieczeństwa, ale zmniejsza ryzyko zarażenia. Bąblowicę trudno zdiagnozować, a jest bardzo niebezpieczna i latem zachorowań jest najwięcej.
Tę chorobę wywołuje niebezpieczny tasiemiec - bąblowiec. Jego jaja znajdują się w kale zarażonych zwierząt, takich jak: lisy, wilki lub psy, i razem z nim trafiają na runo leśne. Zanieczyszczenie nie zostawia śladu ani zapachu, zatem zagrożenie nie jest widoczne i jaja mogą dostać się do organizmu człowieka - przeniesione do ust za pomocą brudnych rąk, jak i przez spożycie skażonej żywności lub wody.
Objawem są cysty czyli torbiele, zawierające larwy - najczęściej powstają w wątrobie, ale mogą też znajdować się w: płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach czy oku i mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta.
Jakie są objawy zakażenia?
Po tym, jak trafią do organizmu, larwy pasożyta przedostają się do:
- wątroby,
- płuc,
- nerek,
- śledziony,
- ośrodkowego układu nerwowego,
- kości.
W zależności od lokalizacji, powiększające się cysty mogą powodować:
- żółtaczkę,
- krwiomocz,
- krwioplucie,
- bóle głowy oraz zaburzenia psychoneurologiczne,
- ból brzucha,
- bóle w klatce piersiowej,
- chroniczny kaszel,
- osłabienie,
- utratę wagi,
- gorączkę.
Dolegliwości związane są z powiększaniem się cyst, które uciskają na otaczające tkanki i narządy. Mogą być mylone z nowotworem, w związku z tym pacjent może być diagnozowany pod tym kątem. Tymczasem nieleczona choroba prowadzi do śmierci. Najczęściej właściwe rozpoznanie zostaje postawione dopiero po pęknięciu torbieli albo w związku z leczeniem innej choroby.
Jagody myjemy dokładnie pod bieżącym strumieniem ciepłej wody. Tak samo traktujemy: poziomki czy owoce i warzywa hodowane na działce lub w ogrodzie.