To prosty nawyk, który może być ważną ochroną w sezonie infekcyjnym. Wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby znacząco ograniczyć ryzyko zachorowania. Chodzi o mycie rąk, które zbyt często jest zaniedbywane.
O 30 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki, a o 20 proc. - ostrych infekcji dróg oddechowych.
"Dbanie o higienę dłoni ma szczególne znaczenie w ochronie zdrowia dzieci, seniorów oraz osób z obniżoną odpornością - to właśnie te grupy są najbardziej narażone na zakażenia i ich powikłania" - czytamy w mediach społecznościowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Ważne, żeby nie było to przepłukanie rąk - ale faktycznie umycie ich. Należy więc robić to dokładnie:
- Zwilż ręce wodą.
- Nałóż mydło - najlepiej w płynie.
- Pocieraj dłonie przez co najmniej 30 sekund - pamiętaj o przestrzeniach między palcami, kciukach i paznokciach.
- Spłucz wodą i osusz czystym ręcznikiem lub papierem.
Każdego dnia nie brakuje sytuacji, w których mycie rąk jest konieczne. Na pewno trzeba to zrobić, choćby po wyjściu z: autobusu, pociągu czy tramwaju lub przychodni. Pamiętajmy o tej czynności także po: wyniesieniu śmieci, kontakcie ze zwierzętami i zawsze - po powrocie do domu.
Po mydło sięgamy także wtedy, gdy osłaniamy nos i usta po kichaniu i kaszlu. Musimy mieć to w nawyku przed jedzeniem i karmieniem dziecka. Ważne, żeby nie pomijać tej czynności także po dotknięciu pieniędzy, podawaniu ręki podczas powitania i za każdym razem po wyjściu z toalety.
Choroby przenoszone na rękach
Choroby brudnych rąk - to choroby przewodu pokarmowego, wywoływane przez: bakterie, wirusy i pasożyty, które przedostały się do organizmu poprzez jamę ustną, w związku z niewłaściwą higieną.
Najczęściej są to:
- wirusowe zapalenie wątroby typu A, tzw. "żółtaczka pokarmowa",
- choroby jamy ustnej - afty i bakteryjne zapalenie jamy ustnej,
- Salmonelloza.
Z powodu nieumytych rąk jesteśmy bardziej narażeni na infekcje - spowodowane na przykład wirusem grypy. Higiena rąk, to także najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, a także chorobom: pasożytniczym i skórnym.