Moda na picie herbat ziołowych wyraźnie wzrasta w ostatnich latach, co jest dobrą tendencją. Warto zatem udać się na łąkę i samemu zebrać właściwe ziółka, zwłaszcza, że lipiec to jedna z najlepszych pór roku do zbierania ziół. Uprzednio należy rzucić okiem do podręczników zielarskich lub internetu, aby rozpoznać właściwą roślinę. Jakie zatem zioła zbierać można w lipcu? Jedną z najpopularniejszych roślin, jakie możemy zebrać w lipcu, to mięta. Jakie ma zastosowanie i w jaki sposób ją przygotowywać? Przeczytaj co radzi doktor Krzysztof Błacha.
Prawidłowa nazwa, używana przez specjalistów, to mięta pieprzowa. Trudno ją pomylić z inną rośliną. Głównie ze względu bardzo charakterystyczny zapach, znany każdemu.
Zbiera się liście i ziele mięty, które później suszy się w nieco niższej niż babka lancetowata temperaturze, ponieważ jednym z głównych składników terapeutycznych mięty pieprzowej jest olejek eteryczny.
Napary z mięty stosuje się przede wszystkim w leczeniu niestrawności, bólów brzucha, dlatego, że zwiększa ona wydzielanie soków trawiennych, a także działa rozkurczowo na mięśniówkę przewodu pokarmowego. Dlatego też przydaje się w przypadku wzdęć i kolek jelitowych. Mięta wykazuje także działanie uspakajające i nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Napary z mięty nadają się także do leczenia zatruć pokarmowych, gdyż zawarty tam mentol działa silnie odkażająco. Naparów z mięty nie powinno się stosować u dzieci poniżej 3 roku życia.
Nalewka z mięty. Prosta receptura
Jako, że substancją działającą najsilniej terapeutycznie w liściu mięty jest olejek eteryczny, dlatego też miętę stosuje się często pod postacią kropli na bazie alkoholu. Nalewkę z mięty możemy wykonać samodzielnie zalewając rozdrobnione liście z mięty 70-procentowym alkoholem etylowym, w proporcji 1 część ziół 9 części 70 proc. alkoholu. Należy macerować 7 dni, codziennie wstrząsając, po upływie tygodnia nalewkę przelać do drugiej butelki używając sączka z gazy lub drobnego sitka.
Nalewkę można używać 20-30 kropli rozpuszczone w wodzie. Mikstura ta będzie pomocna w przypadku bólów brzucha wywołanych niestrawnością, a także w przypadku wzdęć. Miętę możemy używać także w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego, ale wtedy dobrze żeby była jednym ze składników receptury ziołowej, np. poniżej prezentowanej:
Skład na 100g:
- Wyciąg z ziela Bożego drzewka (Abrotani herbae intractum) 30g
- Sok z korzenia mniszka (Taraxaci radicis succus) 20g
- Nalewka z owocu Ostropestu plamistego (Silybi mariani succus) 15g
- Sok z ziela Krwawnika (Millefolii herbae succus) 15g
- Wyciąg z ziela Dziurawca (Hyperici herbae tinctura) 10g
- Nalewka z liścia Mięty (Menthae piperitae folii tinctura) 10g.