Liczba chorych na cukrzycę w Polsce wzrośnie przez epidemię koronawirusa - prognozują naukowcy. O wynikach ich badań informuje Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Okazuje się, że pacjenci zakażeni COVID-19 są bardziej narażeni na to, aby rozwinęła się u nich cukrzyca.

REKLAMA

Nasze obserwacje wskazują, że cukrzyca nie zwiększa ryzyka zakażenia koronawirusem. Jednak cukrzyca, zwłaszcza ta niewyrównana glikemicznie, zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Pacjenci zmagający się z cukrzycą powinni teraz szczególnie pilnować się, aby wyrównywać dobrze swój organizm lipemicznie, glikemicznie, powinni zadbać też o ciśnienie - podkreśla w rozmowie z RMF FM prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego profesor Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Więcej chorych na cukrzycę

COVID-19 zwiększy zapadalność na cukrzycę. Są badania, które pokazują, że pacjenci zakażeni koronawirusem mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jest to związane z receptorami, które odgrywają istotną rolę w metaboliźmie glukozy. Podłoże patomechaniczne tej obserwacji klinicznej pewnie zostanie wkrótce odsłonięte, badacze cały czas pracują nad tymi obserwacjami.

Szczególnie dotyczy to pacjentów z cukrzycą typu drugiego. Pamiętajmy, że właśnie oni mają z założenia choroby współistniejące, a one same w sobie wpływają na gorsze rokowanie. Pacjent z cukrzycą typu pierwszego, jeżeli ma problem tylko z cukrem, nad którym potrafi zapanować, może być przez nas nazwany po prostu zdrowym z przypadłością hiperglikemiczną, którą musi regulować podawaniem insuliny. Osoby z cukrzycą typu drugiego często zmagają się z nadciśnieniem czy otyłością. To czynniki, które mogą mieć wpływ na cięższy przebieg zakażenia koronawirusem - dodaje profesor Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz.

Podpowiedzi dla pacjentów z cukrzycą

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opublikowało zestaw podpowiedzi dla pacjentów z cukrzycą, na co powinni uważać w czasie epidemii koronawirusa:

Ryzyko u pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2 jest podobne

Nie są znane jakiekolwiek przyczyny, dla których ryzyko rozwoju COVID-19 u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2 miałoby być inne. Ważniejszy jest fakt, iż osoby z cukrzycą danego typu różnią się między sobą wiekiem, powikłaniami i sposobem kontroli choroby podstawowej.

Osoby z powikłaniami cukrzycowymi posiadają prawdopodobnie wyższe ryzyko osiągnięcia gorszych rezultatów leczenia COVID-19 niż chorzy na cukrzycę bez powikłań lub innych schorzeń bez względu na typ choroby.

Producenci leków nie zgłaszają problemów z dostępem do preparatów insuliny oraz innych środków wynikających z pandemii COVID-19

Wiodący producenci na świecie podają, że COVID-19 nie ma wpływu na obecne możliwości produkcji i dystrybucji insuliny oraz innych środków potrzebnych do leczenia cukrzycy. Monitorujemy tę sytuację, tak aby w razie jakichkolwiek zmian przekazać aktualne informacje
Stosowanie ACE-inhibitorów i sartanów

W mediach pojawiły się informacje mogące wzbudzić obawy co do stosowania leków z tech grup w okresie infekcji CoV-19 . W świetle dostępnych aktualnych informacji nie ma podstaw do modyfikacji terapii - rezygnacji z leczenia inhibitorem konwertazy lub sartanem. Jest to jednocześnie aktualne stanowisko Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego