Powinny być stałym składnikiem diety - zwłaszcza w przypadku dzieci, bo stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, aby na stałe wpisać je do codziennego jadłospisu.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Surowe lub minimalnie przetworzone - zachowują najwyższą wartość odżywczą. Jeżeli w 2025 rok wchodziliśmy z przekonaniem, że chcemy odżywiać się zdrowo - to powinniśmy wziąć sobie do serca hasło: “Jem warzywo lub owoc 5 razy dziennie". I jest ku temu, co najmniej 5 powodów:

1. lepsze samopoczucie,
2. utrzymanie prawidłowej masy ciała,
3. większa odporność,
4. poprawa wyglądu: włosów, skóry i sylwetki,
5. mniejsze ryzyko chorób, takich jak: nowotwory, schorzenia układu krążenia i pokarmowego.


GIS: Ile dziennie jeść warzyw i owoców? GIS podał normę

Około 400-500 g - taka powinna być dzienna porcja warzyw i owoców. Przede wszystkim ze względu na to, co zawierają:

  • witaminę C (wzmacnia odporność), beta-karoten (uczestniczy w powstawaniu nowych komórek),
  • foliany (zapobiegają anemii),
  • antocyjany (mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające),
  • składniki mineralne, jak: potas, magnez, żelazo i wapń (wspomagają układ nerwowy i krwiotwórczy),
  • błonnik (reguluje pracę jelit).


Warzywa i owoce powinny więc być stałym składnikiem diety - zwłaszcza dzieci i młodzieży. Tak zwany “kolorowy talerz" nie tylko oznacza pełnowartościowy posiłek, ale też apetyczny wygląd. Warto więc pokazać dziecku jak pięknie prezentuje się w daniu: pomarańczowa marchewka, czerwona papryka czy zielony ogórek... a jeszcze lepiej - dać dobry przykład i włączyć warzywa i owoce do jadłospisu całej rodziny.