Chcesz spędzić Wielkanoc bez uczucia przejedzenia? "Zwróć uwagę na to, co jesz w Wielką Sobotę" - podpowiadają dietetycy. Lekarze i specjaliści od żywienia podkreślają, że - wbrew pozorom - w czasie tych wiosennych świąt łatwiej jest o dodatkowe kilogramy niż w czasie Bożego Narodzenia.
Na wigilijnym stole mamy kapustne dania, bardzo zdrowe ze względu na związki siarki. Do tego jest polecany przez dietetyków kompot z suszu, świetnie działający na nerki - mówi dziennikarzowi RMF FM Michałowi Dobrołowiczowi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wielkanoc natomiast - jak wyjaśnia - "kojarzy nam się z jedzeniem tłustych mięs".
Nie stawiamy dzisiaj na głodówkę
Jak więc jeść, by nie przytyć?
Dobrą strategią na pewno nie jest głodówka w Wielką Sobotę, tłumaczona tym, że przecież w czasie świąt zjemy dużo. Wtedy odczujemy to na naszym żołądku i wtedy jest większe ryzyko, że przytyjemy. Na samo śniadanie świąteczne niektórzy są w stanie zjeść 3-4 tysiące kilokalorii przy dziennym zapotrzebowaniu na poziomie dwóch tysięcy - podkreśla w rozmowie z naszym reporterem dietetyk kliniczna Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Przed świętami możemy jeść lżej, ale nie tak, że w ogóle nic nie jemy. Nie róbmy szoku dla organizmu, wszystko w odpowiednich proporcjach - zaznacza.
"Nie chodzi o rozmiar posiłku"
O ile mniej powinien być zatem wielkosobotni posiłek?
Nie chodzi o wielkość posiłku, tylko o jego jakość. Starajmy się jeść więcej warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, chudych produktów mlecznych, roślin strączkowych, orzechów, pestek, które dostarczą nam cennych składników mineralnych. Warzywa - w nieograniczonej ilości, zawsze i wszędzie - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Specjaliści radzą również, by tuż przed wielkanocnym śniadaniem zrezygnować z jedzenia mięsa, ryb i jajek, ponieważ są to źródła białka zwierzęcego.
Białko zwierzęce w dużej dawce pojawia się na wielkanocnym stole. Mówi się o tym, że zdrowo i bezpiecznie jest jeść od 4 do 6 jajek w tygodniu - radzi Stolińska-Fiedorowicz.
Dietetycy podpowiadają także, by w Wielką Sobotę zrezygnować z ciast - tak, by później móc pozwolić sobie na jeden czy dwa kawałki ulubionego sernika lub mazurka.
Co ciekawe, produkt, na który specjaliści od żywienia radzą szczególnie uważać w Wielką Sobotę, to nie wielkanocne słodkości, ale majonez.
Dietetycy zwracają uwagę na majonez, który jest bardzo energetyczny. Jajko z majonezem to około 170 kalorii, to wysoko przetworzony produkt, który sprawia, że lekkie dania robią się kaloryczne - podkreśla Hanna Stolińska-Fiedorowicz.