Więcej glazury lodowej w mrożonych rybach niż wynikało z deklaracji czy liście porzeczki w oregano - to rezultaty kontroli UOKiK. Na 80 sprawdzonych próbek ryb mrożonych i przetworów, zastrzeżenia urzędu wzbudziło 56 proc., zaś z 20 próbek przypraw - dziewięć.
Sprawdzano jakość ryb mrożonych, konserw i marynat rybnych. Na 80 sprawdzonych próbek zastrzeżenia wzbudziło 45 z nich. To wyniki testów Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z IV kwartału tego roku.
Okazało się, iż np. mrożone ryby pokryte glazurą lodową miały jej więcej, niż to wynikało z deklaracji - na 21 sprawdzonych pod tym kątem próbek, negatywne wyniki stwierdzono w ośmiu.
W laboratoriach UOKiK-u sprawdzono także jakość przypraw: pieprzu, szafranu, oregano, papryki mielonej, chili, kurkumy i kminu rzymskiego. Na 20 zbadanych próbek, zastrzeżenia urzędu wzbudziło dziewięć. Najgorzej wypadło oregano, które okazało się mieszanką z rozdrobnionymi liśćmi innych roślin, np. porzeczki czy żurawiny.