Wielkimi krokami zbliża się sezon grzybowy. "Nie ryzykuj i zbieraj tylko dobrze znane gatunki grzybów" - apeluje sanepid. Zjedzenie trujących okazów może spowodować poważne problemy zdrowotne, a nawet śmierć.

REKLAMA
Grzybobranie (Zdjęcie ilustracyjne)

Gorący okres dla grzybiarzy

Sezon grzybowy zbliża się wielkimi krokami. Pracownicy sanepidu apelują, aby zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów.

Jesteśmy przed sezonem grzybowym. Końcówka sierpnia, cały wrzesień - jeżeli pogoda pozwoli - to bardzo dobry moment na zbieranie grzybów. Na szczęście w województwie małopolskim nie mieliśmy w roku ubiegłym i jeszcze wcześniejszym zatruć spowodowanych grzybami. Mamy nadzieję, że ta dobra passa utrzyma się - powiedział na kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie Piotr Pokrzywa.

Uwaga na muchomora sromotnikowego

Pracownicy sanepidu i placówek medycznych apelują, aby nie ryzykować i zbierać tylko dobrze znane sobie gatunki. Spożycie tych trujących może skończyć się zgonem.

Lepiej odrzucić tego jednego, którego nie jesteśmy pewni, a który może spowodować poważne problemy zdrowotne - zaznaczył Pokrzywa. Przypomniał też, że najczęstsze i najniebezpieczniejsze zatrucia powoduje zjedzenie muchomora sromotnikowego, który bywa mylony z gatunkami jadalnymi: czubajką kanią i gąską zieloną.

W razie wątpliwości co do jadalności zebranego grzyba, można udać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Są w niej grzyboznawcy, którzy udzielą bezpłatnej porady. W poprzednim roku tylko w Małopolsce udzielili oni ponad 540 porad, a w tym - póki co - 50.

Sanepid prowadzi regularne kontrole miejsc skupu grzybów oraz zakładach wykorzystujących je do produkcji.

Grzyby wiee i suszone kupuj tylko w placwkach handlowych lub na targowiskach. Kupowanie grzybw z niewiadomego rda to ryzyko zatrucia, a nawet mierci. Jeeli masz wtpliwoci czy grzyby s jadalne, moesz skorzysta z bezpatnej porady w stacjach #sanepid#podokiemsanepidu pic.twitter.com/ceGXv630P1

GIS_govAugust 12, 2024

Nudności, wymioty i bóle brzucha

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to: nudności, wymioty, bóle brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała. Jeżeli po zjedzeniu leśnych przysmaków pojawią się objawy zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Do ośrodka zdrowia powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeżeli nie mają objawów zatrucia. Nie należy pić mleka i alkoholu - płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Grzybów powinny unikać dzieci szczególnie do piątego roku życia, kobiety w ciąży i karmiące, osoby z chorobami przewodu pokarmowego.

"Sport narodowy" Polaków

Grzybobranie stało się niejako naszym polskim sportem narodowym. Bardzo wiele osób w ten właśnie sposób relaksuje się, wycisza się, szuka kontaktu z naturą. Nasze lasy są pełne darów, z których na szczęście jeszcze w Polsce możemy korzystać. Natomiast musimy w tym zachować zdrowy rozsadek, by nie zaszkodzić sobie, swoim bliskim, ale i byśmy naszych darów natury nie wyeksploatowali zbyt szybko - powiedział wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar.

Dyrektor Lasów Państwowych w Krakowie Piotr Kempf podkreślił, że w lasach jesteśmy gośćmi i przypomniał o zasadach zachowania się w nich - szczególnie, by zachować ciszę, nie śmiecić, a w trakcie grzybobrania nie niszczyć grzybni, nie wyrywać jej wraz z całym grzybem.

Kampf zachęcił, aby do wyjścia do lasu przygotować się tak, jak przed zwiedzaniem nowego miasta. Warto sprawdzić, czy dany las nie jest na terenie jednego z setki rezerwatów przyrody - w takich miejscach zakazane jest grzybobranie.

Według danych Państwowego Zakładu Higieny, w 2022 r. w Polsce doszło do 22 zatruć grzybami, a w 2023 - do 13.