Przesadziliście z bożonarodzeniowym biesiadowaniem? Dietetycy ostrzegają: poświąteczna głodówka wcale nie będzie dobrym rozwiązaniem. Postawmy po prostu na coś lekkiego. Zobaczcie, jakie mamy propozycje!

REKLAMA

Śniadanie mistrzów: jaglanka na start!

Na śniadanie warto sięgnąć po jaglankę. Można na prawdę zrobić taką jej wersję, która nie będzie kojarzyła się z koszmarem dzieciństwa, czyli z mdłą papką.

Zróbmy sobie jaglankę pachnącą jeszcze świętami: pieczonymi jabłkami (zawierające m.in. dużo pektyn przyśpieszających przemianę materii) i startym cynamonem (obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie).

Po samą kaszę jaglaną warto sięgnąć choćby dlatego, że ma niski indeks glikemiczny (nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi) i jest dobrym źródłem błonnika (ten pomaga usuwać zbędne resztki pokarmowe z jelit).

Do jaglanki można dodać żurawiny bogatej m.in. w witaminy, sole mineralne. Jej owoce są uważane za naturalny lek na przeziębienie. Z jaglanką będą też świetnie komponować się suszone morele - dzięki nim jaglanka będzie naturalnie słodsza, ale nadal lekkostrawna.

Składniki:

Pół szklanki (dobrze opłukanej) suchej kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego, łyżka masła, 2 jabłka, garść owoców żurawiny, suszone morele, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Kroimy jabłko na plasterki, wykładamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze rozgrzanym do 180 stopni.

W międzyczasie suchą kaszę jaglaną prażymy chwilę na patelni (na bardzo małym ogniu), a następnie gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2 - dodając ewentualnie łyżkę oleju kokosowego.

Ugotowaną kaszę odstawiamy na około 5-10 minut.

Dodajemy upieczone jabłko, posiekane morele, żurawinę i cynamon. Całość polewamy miodem.

Co na obiad? Zrób sobie zupę!

A co zjeść po świętach na obiad? Warto postawić na zupy. Jeśli został nam wigilijny barszczyk na zakwasie - jedzmy go śmiało. To zdrowa, pożywna zupa, po którą warto sięgać nie tylko od święta.

Świetnie spiszą się też zupy-kremy: np. brokułowa z płatkami migdałów. TUTAJ ZNAJDZIECIE PRZEPIS NA LEKKI KREM BROKUŁOWY >>>>

Doskonałą propozycją będzie też lekki, ale naprawdę pyszny krupnik gryczany. Delikatnie przyprawiony (np. natką pietruszki, koperkiem) będzie nie tylko zdrowy, ale też bardzo pyszny. Dla wzmocnienia smaku możemy do niego dodać np. wędzone śliwki.

Składniki na krupnik z kaszą gryczaną:

3 litry wody, 2 udka z kurczaka, 2 marchewki, 3 ziemniaki, 2 cebule, 1 pietruszka, 150 g kaszy gryczanej, koperek, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie; 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

Gotujemy bulion: zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy udka z kurczaka, solimy, gotujemy godzinę pod przykryciem.

Następnie dodajemy do garnka obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.

W miedzyczasie na maśle podsmażamy cebulę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy suchą kaszę gryczaną, mieszamy, by się nie przypaliła. Podsmażamy przez około 3-4 minuty.

Do przecedzonego bulionu dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną kaszę i marchewkę. Przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

Zupę, już na talerzu, posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Spożywaj dużo płynów: woda z cytryną, a dla wybrednych napój imbirowy

Jak jeszcze delikatnie łagodzic skutki przejedzenia? Przede wszystkim spożywajmy dużo płynów. Jakich? Świetnie się spisze po prostu ciepła woda z cytryną, woda mineralna, zielona herbata. Dobrym pomysłem będą będą też napary poprawiające trawienie - np. z kopru włoskiego i szałwii. Tę drugą możemy zastąpić na przykład natką pietruszki.

A jeśli chcemy utrzymać się w świątecznym nastroju, przygotujmy sobie pachnący napój imbirowy (imbir orzeźwia i poprawia trawienie!): z dodatkiem pomarańczy, limonki i anyżu. Możemy też dodać szczyptę startego cynamonu.

Napój jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki na jedną karafkę napoju imbirowego:

0,5 litra gorącej wody, łyżka swieżo startego imbiru, 4 plasterki pomarańczy, 4 plasterki limonki, szczypta cynamonu, 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie zamiast anyżu: kilka goździków)

Przygotowanie:

Obieramy ze skórki imbir, ścieramy na tarce. Kroimy na plasterki owoce. Wszystko lekko ugniatamy, by owoce pusciły sok.

Do imbiru i owoców dodajemy cynamon i anyż. Wszystko zalewamy gorącą wodę.

Odstawiamy na kilka minut do zaparzenia.