Izraelscy naukowcy przekonują, że leki bogate w "dobre" bakterie, czyli popularne probiotyki, są praktycznie bezużyteczne.
Zespół uczonych z Instytutu Naukowego Weizmanna przeprowadził szczegółowe badania pokazujące, co dzieje się, gdy zażywamy probiotyki. Są one postrzegane jako zdrowe i dobre dla układu pokarmowego, ale wyniki badań wykazały, że tak naprawdę mają niewielki lub żaden wpływ na nasz organizm.
Izraelscy naukowcy przygotowali własny koktajl probiotyczny, używając 11 powszechnych dobrych bakterii w tym szczepów z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacteria. Podawali je 25 zdrowym ochotnikom przez miesiąc. Następnie pobrano ich próbki z różnych rejonów organizmu (m.in. żołądka, jelita cienkiego i grubego). Uczeni chcieli sprawdzić, czy bakterie doprowadziły do jakichkolwiek zmian aktywności jelit.
Wyniki opublikowane w czasopiśmie "Cell" wykazały, że u połowy osób dobre bakterie dosłownie przeszły na wylot przez układ pokarmowy - z ust prosto do odbytu. U drugiej połowy ochotników dobre bakterie z probiotyków podejmowały próbę kolonizacji, ale zostały wyparte przez istniejące w organizmie mikroby.
Dr Eran Elinav przekonuje, że nie można oczekiwać, że probiotyk zadziała tak samo na wszystkich. W przyszłości tego typu suplementy będą musiałyby być dostosowywane do potrzeb poszczególnych pacjentów.
- Samo kupowanie probiotyków w supermarkecie bez jakiegokolwiek wskazania medycznego, bez jakichkolwiek korekt lekarzy, dla części populacji jest całkowicie bezużyteczne - powiedział de Eran Elinav.
Ta sama grupa badawcza przyjrzała się także wpływowi probiotyków na nasz organizm po przebytej antybiotykoterapii. Ich analizy na 46 ochotnikach wykazały, że zażywanie probiotyków opóźnia odtwarzanie naturalnego mikrobiomu jelitowego.
- W przeciwieństwie do aktualnej opinii, że probiotyki są nieszkodliwe i przynoszą korzyści wszystkim, wyniki te ujawniają nowy potencjalny niekorzystny efekt uboczny stosowanie probiotyków z antybiotykami - powiedział dr Elinav.
Istnieją jednak pewne udowodnione korzyści wynikające z zażywania probiotyków, szczególnie przy ochronie wcześniaków przed martwiczym zapaleniem jelit.
(ag)