Może być alternatywą nie tylko dla ziemniaków, ale i makaronu. Chociaż nie ma tego samego smaku i konsystencji, to z powodzeniem może pełnić tę samą rolę dodatku do obiadu - szczególnie dla osób, które poszukują niskokalorycznych i bardziej odżywczych zamienników.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Bogactwo soczewicy to: błonnik, kwas foliowy i białko - które jest alternatywą dla białka zwierzęcego, ale też witaminy z grupy B oraz: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo czy cynk.

Dlaczego warto ją jeść? Z powodu właściwości prozdrowotnych:

  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • na dłużej zaspokaja głód
  • poprawia perystaltykę jelit - zapobiega zaparciom
  • poprawia mikroflora jelitową



Soczewica może zastąpić ziemniaki lub makaron. Z tego rozwiązania mogą skorzystać osoby, które odchudzają się i chcą kontrolować masę ciała.

Dlaczego warto szukać zamienników? Ziemniaki to skrobia, którą organizm rozkłada na glukozę - w związku z czym mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi i zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Rezygnacja z bulw na rzecz choćby puree z tych cennych nasion - może obniżyć poziom cukru we krwi o ponad jedną trzecią.

Potwierdzają to kanadyjscy naukowcy, którzy zmierzyli poziom cukru we krwi dorosłym uczestnikom badania - zarówno przed, jak i dwie godziny po zjedzeniu posiłku składającego się z samych ziemniaków. Następnie wykonali test z osobami, które zjadły po połowie porcji: ziemniaków i soczewicy.

Okazało się, że gdy soczewica częściowo zajęła miejsce ziemniaków - to poziom cukru we krwi po posiłku był o 35 procent niższy niż wtedy, gdy jedzone były same kartofle. Podobne spostrzeżenia dotyczyły ryżu - który także mógłby być w ten sposób zastąpiony.

Skarb w codziennym jadłospisie i bogactwo pomysłów w kuchni

Soczewica ma bardzo wszechstronne zastosowanie - może być wykorzystana:

  • do przygotowania zupy
  • jako dodatek do sałatki
  • jako dodatek do gulaszu

Można też zrobić z niej: pasztet, kotleta, pastę czy hummus.

Inspiracji jest mnóstwo - w każdej formie warto włączyć tę roślinę do codziennego menu.