Może być alternatywą nie tylko dla ziemniaków, ale i makaronu. Chociaż nie ma tego samego smaku i konsystencji, to z powodzeniem może pełnić tę samą rolę dodatku do obiadu - szczególnie dla osób, które poszukują niskokalorycznych i bardziej odżywczych zamienników.
Bogactwo soczewicy to: błonnik, kwas foliowy i białko - które jest alternatywą dla białka zwierzęcego, ale też witaminy z grupy B oraz: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo czy cynk.
Dlaczego warto ją jeść? Z powodu właściwości prozdrowotnych:
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru we krwi
- na dłużej zaspokaja głód
- poprawia perystaltykę jelit - zapobiega zaparciom
- poprawia mikroflora jelitową
Soczewica może zastąpić ziemniaki lub makaron. Z tego rozwiązania mogą skorzystać osoby, które odchudzają się i chcą kontrolować masę ciała.
Dlaczego warto szukać zamienników? Ziemniaki to skrobia, którą organizm rozkłada na glukozę - w związku z czym mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi i zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Rezygnacja z bulw na rzecz choćby puree z tych cennych nasion - może obniżyć poziom cukru we krwi o ponad jedną trzecią.
Potwierdzają to kanadyjscy naukowcy, którzy zmierzyli poziom cukru we krwi dorosłym uczestnikom badania - zarówno przed, jak i dwie godziny po zjedzeniu posiłku składającego się z samych ziemniaków. Następnie wykonali test z osobami, które zjadły po połowie porcji: ziemniaków i soczewicy.
Okazało się, że gdy soczewica częściowo zajęła miejsce ziemniaków - to poziom cukru we krwi po posiłku był o 35 procent niższy niż wtedy, gdy jedzone były same kartofle. Podobne spostrzeżenia dotyczyły ryżu - który także mógłby być w ten sposób zastąpiony.
Skarb w codziennym jadłospisie i bogactwo pomysłów w kuchni
Soczewica ma bardzo wszechstronne zastosowanie - może być wykorzystana:
- do przygotowania zupy
- jako dodatek do sałatki
- jako dodatek do gulaszu
Można też zrobić z niej: pasztet, kotleta, pastę czy hummus.
Inspiracji jest mnóstwo - w każdej formie warto włączyć tę roślinę do codziennego menu.