Określane jest mianem superfood - co oznacza, że jest bezpieczne dla każdego i przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wśród nich można wymienić: ochronę układu krążenia i działanie przeciwzapalne, wsparcie w chorobach żołądka i jelit, a nawet właściwości przeciwnowotworowe. Siemię lniane każdy może odkryć dla siebie.
W nasionach siemienia lnianego znajdują się lignany, zwane inaczej fitoestrogenami roślinnymi, które neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się organizmu i uszkadzających DNA komórek, co zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.
Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto dowiedli, że lignany hamują rozwój guzów piersi - regularne ich spożywanie może więc chronić przed nowotworem lub wspomagać leczenie. Zmniejszają też ryzyko rozwoju innego hormonozależnego nowotworu - raka prostaty.
Niektóre badania pokazują również, że mogą łagodzić dolegliwości związane z menopauzą.
Siemię lniane to prawdziwe bogactwo dla zdrowia, zawiera:
- kwasy omega-3 oraz omega 6
- białka
- błonnik pokarmowy
- witaminy: C, E oraz z grupy B
- kwas foliowy
- składniki mineralne: wapń, miedź, magnez, mangan, cynk oraz fosfor
To idealny produkt dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością - ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Z kolei, dzięki zawartości błonnika - wpływa na spowolnienie procesu wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu posiłku utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi.
Siemię lniane to także wsparcie dla układu krwionośnego i ma wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Zmniejsza stany zapalne, w związku z obecnością kwasu alfa-linolenowego.
Warto też stosować je w sezonie infekcyjnym, bo zmniejsza objawy przeziębienia: ból gardła i kaszel.
Na straży zdrowia i piękna
Siemię lniane korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
To cenny produkt także dla osób dbających o linię - poprawia pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit, ale też zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości. Regularne spożywanie eliminuje zatrzymywanie wody w organizmie. Warto stosować je także w przypadku zespołu jelita drażliwego.
Siemię lniane można choćby dodać do pasty na kanapkę lub domowej granoli.
Najprościej przygotować z niego kisiel, który można zastosować przy bólu gardła: Trzy płaskie łyżki nasion dodajemy do naparu z suszonych kwiatów: czarnego bzu lub rumianku. Po około dziesięciu minutach - dosładzamy połową łyżeczki miodu.