Rzodkiewka arbuzowa - już sama nazwa brzmi jak idealne połączenie, bo przecież znane są prozdrowotne właściwości zarówno rzodkiewek jak i arbuzów. Pod zielonkawą skórką jest różowo-czerwony miąższ. To prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/Małe warzywo o dużej mocy. Chroni wzrok, serce i wątrobę

Znana jest też jako "rzodkiew chińska" - naturalnie występuje w Azji. W Polsce zyskuje popularność na targach ekologicznych. Można też zamówić ją przez internet. Warzywo przypomina małego arbuza - stąd jego nazwa.

To źródło:

  • witamin A, C, E, K,
  • potasu,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • błonnika,
  • antyoksydantów.


Rzodkiewka arbuzowa ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe - zwiększa odporność organizmu. W związku z tym chroni organizm przed przeziębieniem i wzmacnia go w trakcie infekcji. To sprawia, że jest cenna zwłaszcza dla seniorów.

Ważnym składnikiem rośliny jest luteina - cenna dla oczu, bo zmniejsza ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma. Dodatkowo hamuje pogłębianie się wad wzroku.

Warzywo wspiera pracę wątroby - oczyszcza ją z toksyn. Poprawia trawienie, w związku z czym warto ją dodawać do ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Pozytywnie wpływa także na pracę serca i układ krwionośny. Może pomagać w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi - tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak wykorzystać rzodkiewkę arbuzową w kuchni?

zdj. ilustracyjne/ rzodkiewka arbuzowa

Rzodkiewka arbuzowa jest delikatniejsza od rzodkiewki, którą znamy. Ma orzeźwiający, słodko-pikantny smak.

Nadaje się do jedzenia na surowo - jako samodzielna przekąska albo dodatek do kanapek czy sałatek. Można ją też: smażyć, dusić lub piec. Doskonale komponuje się z owocami morza i mięsem, ale też z innymi warzywami.

W kuchni cenne jest więc jej uniwersalne zastosowanie.

zdj. poglądowe/ sałatka z rzodkiewką arbuzową