Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jest obecny w każdej jego komórce. Jest niezbędny do wytwarzania energii, skurczu mięśni, i działania nerwów. Podpowiadamy, gdzie szukać źródeł tego pierwiastka.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Mimowolne skurcze mięśni czy drgająca powieka - to jedne z najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru magnezu, które można zauważyć. Trudniej skojarzyć ogólne złe samopoczucie jak: senność, przewlekły stres, drażliwość, lęk, osłabienie, zmęczenie oraz bóle głowy.

Jak zadbać o prawidłowy poziom magnezu w naszym organizmie? Przede wszystkim uzupełniając codzienną dietę w produkty bogate w ten pierwiastek. Tym bardziej, że jest lepiej przyswajalny z pożywienia niż ze środków farmaceutycznych.

Bogate w magnez są wszelkie zielone warzywa (np. szpinak, brokuły, natka pietruszki. Można go też znaleźć w orzechach, nasionach oraz w gorzkiej czekoladzie. Znakomitym źródłem magnezu są także wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane.

Magnez lepiej wchłania się z...

Jak podaje portal "Medycyna Praktyczna", do czynników poprawiających wchłanianie magnezu zalicza się m.in. witaminę B6, witaminę D, laktozę oraz środowisko o niskim pH.

Z kolei wśród czynników obniżających jego wchłanianie wymienia się: dietę bogatofosforanową oraz dużą zawartość fitynianów i szczawianów w diecie.

Najczęstszą przyczyną niedoboru magnezu jest nieprawidłowo zbilansowana dieta -uboga w produkty zawierające ten pierwiastek, składniki zaburzające jego wchłaniania lub zwiększające jego wydalanie jak mocna kawa, herbata i alkohol.

Ile potrzeba nam magnezu? Norma dla dorosłych wynosi od 300 do 350 miligramów na dobę. Nieco wyższe zapotrzebowanie ma młodzież w okresie dorastania i kobiet ciężarnych lub karmiące, a także osoby narażone na przewlekły stres.

Prawidłowy poziom magnezu można określić w badaniu. Jego stężenie sprawdza się w surowicy krwi.