Wrażenie, że ostro przyprawione potrawy są bardziej słone jest uzasadnione. Najnowsze wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w chińskim Chongqing potwierdzają, że pod wpływem substancji zawartych w ostrych przyprawach stajemy się bardziej wrażliwi na sól. To ma swoje, korzystne dla naszego zdrowia, konsekwencje. Jak pisze w najnowszym numerze wydawane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne czasopismo "Hypertension", miłośnicy ostrych potraw mniej solą i dzieki temu zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

REKLAMA
Ostre potrway są zdrowsze niż te słone

Wcześniejsze badania pokazały, że śladowe ilości kapsaicyny, substancji dającej papryczkom chilli ich ostry smak, zwiększają nasze wrażenie, że potrawy są słone - tłumaczy autor pracy, prof. Zhiming Zhu z Third Military Medical University w Chongqing. Chcieliśmy się przekonać, czy ten efekt może się przyczynić do zmniejszenia spożycia soli - podkreśla.

Ostro, czyli... zdrowiej?

W eksperymencie wzięło udział 606 dorosłych ochotników. Badano zarówno ich zwyczaje dietetyczne, jak i ciśnienie krwi. Okazało się, że faktycznie, osoby przyznające się do upodobania do ostrych potraw zużywały mniej soli i miały przeciętnie niższe ciśnienie krwi, niż osoby, które deklarowały, że ich nie lubią. Różnica ciśnienia krwi sięgała średnio 8 mm Hg w przypadku ciśnienia skurczowego i 5 mm Hg w przypadku rozkurczowego.

Badania mózgu wykazały przy tym, że w dwóch rejonach istotnych przy odczuwaniu słonego smaku, wyspie i korze oczodołowo-czołowej, obszary podwyższonej aktywności pod wpływem soli i ostrych przypraw częściowo się przenikają. Dodatkowo jeszcze, ostre bodźce smakowe zdają się wzmacniać reakcję na sól. Ta zwiększona aktywność może podnosić wrażliwość na sól i sprawiać, że jej miłośnicy nie muszą tak dużo jej używać, by potrawy im smakowały.

Autorzy pracy zdają sobie sprawę, że badania prowadzone tylko wśród Chińczyków, trzeba jeszcze powtórzyć w innych krajach, w miejscach o innych zwyczajach żywieniowych. Pewne wnioski wydają się jednak czytelne. Jeśli dodasz do swoich potraw nieco ostrych przypraw, możesz ograniczyć ilość soli - tłumaczy - mówi prof. Zhu. Upodobania i zwyczaje mają tu bardzo istotne znaczenie, ale naszym zdaniem nawet delikatne zwiększanie ilości ostrych przypraw może przynosić konkretne, korzystne dla zdrowia, skutki - dodaje.