Rozwiązanie proste i może rozczarować osoby, które oczekiwały, że będzie to coś wyjątkowego i poza naszym zasięgiem. Tymczasem, tytuł najzdrowszego owocu na świecie otrzymała cytryna. Prawie każdy ma ją w domu i może korzystać z jej właściwości.
Według naukowców z William Paterson University w stanie New Jersey - spośród 41 badanych produktów spożywczych, to właśnie cytryna wyróżniła się pod względem zawartości składników odżywczych w stosunku do kaloryczności.
Istotne jest to, że 100 kalorii pochodzących z cytryny jest w stanie pokryć 100% dziennego zapotrzebowania na kluczowe witaminy i minerały.
Cytryna osiągnęła najwyższy wynik w badaniu oceniającym zawartość: witamin, błonnika i składników odżywczych w kontekście wartości energetycznej.
Dlaczego warto sięgać po cytrynę?
Ten owoc to przede wszystkim źródło witaminy C - czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Z kolei regularne spożywanie cytryny:
- wpływa pozytywnie na kondycję skóry,
- wspiera zdrowie serca,
- korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.
Przede wszystkim można łatwo korzystać z jej właściwości prozdrowotnych, bo można dodawać ją do: wody, herbaty, potraw, sałatek czy deserów.