Bez arbuza wielu z nas nie wyobraża sobie letnich pikników. Jest jednym z ulubionych owoców, którym zajadamy się w czasie upałów. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale lista jego właściwości zdrowotnych jest bardzo długa.
Arbuz to idealna słodka przekąska, która jest smaczna i pożywna. Nie zawiera tłuszczu czy cholesterolu. Ma za to w sobie mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk.
Arbuz — pogromca chorób
Składniki odżywcze arbuza wspierają nasz system nerwowy, wpływają pozytywnie na wzrok, działanie hormonów, serce czy metabolizm. Dzięki zawartości potasu i magnezu, ten owoc pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
Jeden plaster (filiżanka) arbuza zawiera około:
- 46 kalorii
- 12 gramów węglowodanów
- 0,26 miligramów witaminy A
- 12 miligramów witaminy C
- 170 miligramów potasu
- 0,1 miligrama witaminy B6
- Zero tłuszczu, cholesterolu i sodu
- Witamina A jest ważna dla zdrowia skóry i oczu.
- Witamina B6 pomaga jest istotna dla układu odpornościowego i funkcji nerwów.
- Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i ułatwia wchłanianie żelaza.
- Potas jest pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi.
92 proc. arbuza składa się z wody. Dlatego znakomicie nawadnia, orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni.
W poszukiwaniu idealnego arbuza...
Wybierając arbuza, szukaj takiego, który jest jędrny, symetryczny i ciężki jak na swój rozmiar.
Na spodniej stronie powinna pojawić się żółta plama będąca wynikiem leżenia owocu na ziemi i dojrzewania na słońcu. Jeśli plama jest bardzo blada lub biała, być może arbuz został zebrany zbyt wcześnie i nie jest wystarczająco dojrzały.