Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność.
Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny deser. Sposobów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, a najlepsze z nich znają nasi użytkownicy.
Zdrowsza niż cytryna
Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie dzięki nim popularność tego owocu nie osłabła mimo upływu czasu.
Pozytywny wpływ tego owocu na nasz organizm został już niejednokrotnie potwierdzony. Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w pigwie, jest bez wątpienia witamina C - w 100 g pigwy znajduje się jej aż 15 mg. Jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami.
Skarbnica witamin i substancji odżywczych
Witamina C oraz inne substancje zawarte w pigwie (m.in. żelazo, potas, wapń, fosfor oraz witamina B) wspierają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Dlatego też syrop przygotowany z owoców pigwy oraz miodu warto popijać zarówno w celach profilaktycznych, jak i już po pojawieniu się pierwszych objawów grypy i przeziębienia. Jak się okazuje, pigwa pomoże nam nie tylko w przypadku jesienno-zimowych kłopotów ze zdrowiem. Będzie również wyjątkowo pomocna w leczeniu problemów trawiennych.
Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność oraz pomaga zwalczyć różnego rodzaju stany zapalne, zgagę oraz refluks. Co więcej, nasiona pigwy wzmacniają wątrobę oraz przyśpieszają przemianę materii. Nalewkę z tych owoców już od wieków stosuje się również jako środek poprawiający apetyt.
Co zrobić z pigwy?
Pigwa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, chociaż jej owoce raczej nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na bardzo kwaśny smak. Jednak po poddaniu obróbce, zyskuje znacząco na smaku, nie tracąc przy tym swoich prozdrowotnych właściwości. Z owoców pigwy możemy przygotować fantastyczne dżemy, pasty, syropy, wina oraz nalewki. Ze względu na swój unikalny smak, przetwory z dodatkiem pigwy sprawdzą się w daniach słodkich oraz wytrawnych.
(ag)