12-latka, która zatruła się jadalnymi grzybami kupionymi przez rodzinę na targu. 28-latek, który musiał przejść przeszczep wątroby, po tym jak zjadł muchomora sromotnikowego. To doniesienia z ostatnich kilkunastu dni. W ubiegłym roku w całym kraju grzybami zatruło się 48 osób. Jedna z nich zmarła.

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Inspektorzy GIS przygotowali osiem zasad, które pomogą Wam uniknąć zebrania trującego grzyba. Znajdziecie je TU.

Przygotowaliśmy dla Was także przewodnik po grzybach jadalnych i grzybach trujących. Pokazujemy również zdjęcia grzybów trujących najczęściej mylonych z jadalnymi. Ich porównanie znajdziecie TUTAJ. Które grzyby możecie bezpiecznie jeść - sprawdźcie TU, a które są śmiertelnie niebezpiecznie - dowiecie się TUTAJ.

Lekarze podkreślają, że rodzice w ogóle nie powinni dawać dzieciom grzybów. Nawet jadalny grzyb może bowiem wywołać u dziecka objawy takie, jak przy zatruciu muchomorem sromotnikowym. Jeżeli podajecie grzyby swoim dzieciom, to niestety w tym momencie decydujecie o ich życiu. Dziecko samo tych grzybów by nie zjadło. Jeżeli nie chcecie, aby doszło do jakiś tragedii w waszych rodzinach, jest to bardzo proste - proszę nie podawać dzieciom grzybów, a nie będzie żadnych kłopotów - apeluje prof. Andrzej Brodkiewicz ordynator pediatrii, nefrologii ze stacją dializ i leczenia ostrych zatruć szpitala przy ul. św. Wojciecha w Szczecinie. Dlaczego grzyby są tak niebezpieczne dla dzieci - sprawdźcie TUTAJ.

Większość zatruć wywołuje muchomor sromotnikowy, który nie traci toksycznych właściwości nawet po 10 latach przechowywania. Uszkodzenie wątroby po zatruciu muchomorem sromotnikowym postępuje bardzo szybko i w krótkim czasie może dojść do uszkodzenia układu nerwowego. Zmiany mogą być nieodwracalne. Objawy po zatruciu muchomorem sromotnikowym mogą się rozwinąć dopiero w drugiej dobie po zjedzeniu tego grzyba. Mamy w związku z tym bardzo mało czasu. I dlatego decyzje o przeszczepieniu wątroby są tak trudne i wymagają tak szybkiego działania. Natomiast po przeszczepieniu wątroby życie toczy się dalej - jak mówi książeczka, którą dajemy rodzicom informując o konsekwencjach i całej procedurze przeszczepienia. Niektórzy pacjenci funkcjonują bardzo dobrze. Chodzą do szkoły. Rodzą dzieci, już jako dorosłe osoby - mówi prof. n. med. Piotr Socha, ordynator oddziału gastroenterologii w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Więcej o objawach zatrucia tym grzybem znajdziecie TUTAJ.

GIS apeluje też, by unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Muchomory sromotnikowe - jak wynika z relacji osób, które się nimi zatruły - mają przyjemny smak. Niektóre trujące grzyby pozbywają się toksyn dopiero powyżej 200-300 stopni Celsjusza. Nie ma sensu też obserwować barwienia się grzybów, na przykład po przekrojeniu. To zwykła reakcja chemiczna, nie mająca nic wspólnego z trucizną - podkreśla Magdalena Łoszczewska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie. Więcej faktów i mitów na temat grzybów trujących przeczytacie TUTAJ.

Kupujecie grzyby - sprawdzajcie, czy sprzedający ma odpowiedni atest. Jak powinien wyglądać taki dokument i jak długo jest ważny - dowiecie się TUTAJ. Czy do tej pory sprawdzaliście takie atesty? Weźcie udział w naszej sondzie.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Zapraszamy Was także do wzięcia udziału w naszym quizie - sprawdźcie, czy rzeczywiście potraficie odróżnić grzyby jadalne od trujących.

Nie namawiamy Was jednak do tego, byście całkowicie zrezygnowali z jedzenia grzybów. Jest w nich bowiem wiele cennych składników mineralnych - przekonuje dietetyk Anna Grzechowiak. W grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje. Więcej o właściwościach dietetycznych grzybów przeczytacie TUTAJ.

Gdy już upewnicie się, że te grzyby, które zebraliście lub kupiliście są jadalne, zachęcamy Was do przygotowania pysznych przekąsek. Przepisy autorstwa naszej redakcyjnej koleżanki Malwiny Zaborowskiej znajdziecie TUTAJ.

Jaja z rydzami w pomidorach