Warzywa strączkowe chronią przed depresją i obniżają poziom stresu – to wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma "Nutrition Reviews". Z kolei żywność przetworzona może prowadzić do pogorszenia nastroju. To, co mamy na talerzu - wpływa nie tylko na nasz stan zdrowia, ale i samopoczucie.
Zdaniem specjalistów, jeżeli chcemy lepiej panować nad sobą i zachować spokój - powinniśmy do jadłospisu włączyć zwłaszcza szpinak i paprykę. Nastrój możemy sobie poprawić, jedząc warzywa bogate w witaminy i minerały. Warto również wzbogacić menu o rośliny strączkowe.
Rezygnacja z żywności przetworzonej pozwala ograniczyć ryzyko wielu groźnych chorób. Warto jednak odżywiać się zdrowiej, nie tylko w trosce o ciało. Naukowcy przypominają, że choćby dieta śródziemnomorska - bazująca na świeżych roślinach, owocach morza i zdrowych tłuszczach - poprawia pamięć i koncentrację, redukuje stres, a także łagodzi objawy stanów lękowych i depresji.
Zróżnicowana dieta, w której znajdują się pełnowartościowe produkty zawierające szeroki wachlarz składników odżywczych, poprawia nasze zdrowie psychiczne. Z drugiej strony wykazano, że spożywanie produktów wysoko przetworzonych o dużej zawartości cukru i tłuszczów nasyconych, wywołuje stres i stany zapalne w naszych organizmach, m.in. w mózgu - wyjaśnia dietetyczka Liz Weinandy.
Mniej stresu, więcej endorfin
Zdaniem specjalistów, kluczowy dla naszego dobrostanu emocjonalnego może okazać się szpinak.
Zawiera on mieszankę witamin, które poprawiają nastrój. Witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna, pirydoksyna, kwas foliowy i witamina B12, pomagają wytwarzać neuroprzekaźniki odpowiedzialne za dobre samopoczucie, w tym serotoninę i dopaminę. Ponadto witaminy z grupy B wspomagają syntezę DNA i wzmacniają błony komórek nerwowych - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i stabilności nastroju - podkreśla dietetyczka Amy Brownstein.
Warto również jak najczęściej sięgać po paprykę, która jest bogata w witaminę C i zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe - a odgrywa ona ważną rolę w stabilizacji nastroju, ale też chroni przed lękiem i zapobiega zaburzeniom funkcji poznawczych.
Skuteczne w poprawie samopoczucia mogą okazać się też pikantne potrawy - kapsaicyna odpowiedzialna za charakterystyczny smak papryki chili uwalnia endorfiny. Tak przynajmniej sugerują niektóre badania.
Poprawa nastroju to jedno, aby jednak zachować ten stan, powinniśmy częściej korzystać z właściwości roślin strączkowych, takich jak: groch, fasola, soja, soczewica czy ciecierzyca.