O tym, że gorzka czekolada dobrze wpływa na nasze zdrowie wiemy od dawna, ale naukowcy z Louisiana State University odkryli wreszcie, co dokładnie za tym stoi. Okazuje się, że czekolada to ulubiona przekąska niektórych bakterii, zasiedlających nasz przewód pokarmowy. To dzięki nim produkty rozkładu czekolady o silnym przeciwzapalnym działaniu łatwiej się wchłaniają i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny.

REKLAMA

Proszek kakaowy, podstawowy składnik gorzkiej czekolady, zawiera znaczne ilości polifenoli, silnych przeciwutleniaczy takich jak katechiny, czy epikatechiny. Substancje te chronią komórki przed działaniem powstających w procesach przemiany materii wolnych rodników.

Okazało się, że obecne w naszym przewodzie pokarmowym, korzystne dla nas bakterie, bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego, rozkładając czekoladę tną długie łańcuchy polifenoli na krótsze. Dzięki temu cząsteczki te łatwiej się wchłaniają, mają silniejsze działanie przeciwzapalne i lepiej chronią nasze serce. Dodatkowy efekt wiąże się z obecnością włókien, które również sprzyjają rozwojowi owych korzystnych bakterii.

Wyniki najnowszych badań ogłoszono w Dallas podczas zjazdu American Chemical Society (ACS). Autorzy badań podkreślili, że korzystne właściwości czekolady można jeszcze wzmocnić, dodając do niej niektóre owoce, na przykład granaty i jagody acai.