Wyeliminowanie cukru z diety wcale nie jest takie proste. I to nie tylko z tego powodu, że mocno uzależnia, ale również dlatego, że występuje w produktach, które z pozoru niewiele z cukrem mają wspólnego. Portal Medycyna Praktyczna przygotował listę „słodkich składników” dodawanych przez producentów żywności.
Poza oczywistymi produktami, takimi jak słodycze (batony, ciastka, herbatniki itp.), cukier może znajdować się także w artykułach żywnościowymi kojarzonych z korzystnym wpływem na zdrowie.
Wymienia się tu następujące produkty:
- przetwory owocowe: owoce w syropie, owoce kandyzowane, syropy owocowe, dżemy, konfitury, powidła, marmolady
- przetwory warzywne: keczup, warzywa konserwowe
- przetwory zbożowe: musli, płatki śniadaniowe, pieczywo cukiernicze
- produkty mleczne: jogurty owocowe, jogurty z owocami, smakowe serki homogenizowane, mleka smakowe
- napoje: napoje owocowe, wody smakowe.
Ponadto w produktach żywieniowych cukier może występować pod różnymi nazwami:
- sacharoza
- glukoza
- fruktoza (cukier owocowy)
- laktoza (cukier mleczny)
- cukier inwertowany
- cukier gronowy
- cukier kukurydziany
- cukier daktylowy
- cukier brązowy
- cukier trzcinowy
- cukier kokosowy
- dekstroza
- dekstryna
- maltodekstryna
- maltoza
- syrop glukozowo-fruktozowy
- syrop kukurydziany
- syrop ryżowy
- syrop z agawy
- syrop klonowy
- syrop słodowy
- syrop z ryżu brązowego
- syrop z trzciny cukrowej
- słód kukurydziany
- słód jęczmienny
- miód
- karmel
- melasa
- koncentrat soku owocowego
- sok z trzciny cukrowej.
Autor: dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk