Wyeliminowanie cukru z diety wcale nie jest takie proste. I to nie tylko z tego powodu, że mocno uzależnia, ale również dlatego, że występuje w produktach, które z pozoru niewiele z cukrem mają wspólnego. Portal Medycyna Praktyczna przygotował listę „słodkich składników” dodawanych przez producentów żywności.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Poza oczywistymi produktami, takimi jak słodycze (batony, ciastka, herbatniki itp.), cukier może znajdować się także w artykułach żywnościowymi kojarzonych z korzystnym wpływem na zdrowie.

Wymienia się tu następujące produkty:

  • przetwory owocowe: owoce w syropie, owoce kandyzowane, syropy owocowe, dżemy, konfitury, powidła, marmolady


  • przetwory warzywne: keczup, warzywa konserwowe


  • przetwory zbożowe: musli, płatki śniadaniowe, pieczywo cukiernicze


  • produkty mleczne: jogurty owocowe, jogurty z owocami, smakowe serki homogenizowane, mleka smakowe


  • napoje: napoje owocowe, wody smakowe.


Ponadto w produktach żywieniowych cukier może występować pod różnymi nazwami:

  • sacharoza
  • glukoza
  • fruktoza (cukier owocowy)
  • laktoza (cukier mleczny)
  • cukier inwertowany
  • cukier gronowy
  • cukier kukurydziany
  • cukier daktylowy
  • cukier brązowy
  • cukier trzcinowy
  • cukier kokosowy
  • dekstroza
  • dekstryna
  • maltodekstryna
  • maltoza
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop ryżowy
  • syrop z agawy
  • syrop klonowy
  • syrop słodowy
  • syrop z ryżu brązowego
  • syrop z trzciny cukrowej
  • słód kukurydziany
  • słód jęczmienny
  • miód
  • karmel
  • melasa
  • koncentrat soku owocowego
  • sok z trzciny cukrowej.


Autor: dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk