Przed nami świąteczna uczta. Staramy się, by wielkanocne śniadanie i obiad składały się z tradycyjnych polskich produktów, które w świątecznym czasie smakują wyjątkowo. Sprawdź, czy niczego nie przegapiłeś podczas przygotowywania takich potraw.
1. Jajka
Klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami - wariacji na temat jajka wielkanocnego nie brakuje. Najlepiej pochodzące od kur z wolnego wybiegu, karmionych pszenicą i warzywami z naturalnych upraw.
2. Babka wielkanocna
Propozycja dla łasuchów. Z lukrem i skórką pomarańczy lub w wersji fit - oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser.
3. Pieczenie
Dość czasochłonne w przygotowaniu i wymagające wprawy w... przyprawianiu, ale gdy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może wegański pasztet z komosą ryżową i orzechami laskowymi?
4. Żurek
Zupa, dla której co roku szykujemy odświętną wazę. Bazę żurku tworzy zakwas: żytni, gryczany lub ryżowy. Jest łatwy w przygotowaniu - wystarczy go dodać wraz z białą kiełbasą do warzywnego wywaru. Obligatoryjnie z majerankiem.
5. Mazurek
Za co go lubimy? Komponuje się ze wszystkimi słodkimi kremami, zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie element stołu wielkanocnego.
6. Kiełbasa
Obowiązkowa pozycja w święconce, ale także pośród innych dań na stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca.
7. Ćwikła z chrzanem
Do żurku, jajek, wędliny - buraczki z chrzanem to uniwersalny dodatek do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Warto zadbać o uwzględnienie ćwikły w menu również ze względów zdrowotnych. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni polecamy dodanie do ćwikły żurawiny, która przełamuje pikantny smak.
Źródło: LokalnyRolnik.pl