"Delikatny makowiec na biszkoptowym cieście zawsze smakuje wybornie" - przekonuje Anna Starmach, autorka książek kulinarnych. Do przygotowania tego świątecznego ciasta znana kucharka proponuje dodać m.in. orzechy włoskie i konfiturę różaną.

REKLAMA

Co kupić?

· Masa makowa

· 200 g mielonego maku

· 50 g cukru

· 1 łyżka miodu

· 1 łyżka masła

· 2 białka

· 2 łyżki rodzynek

· 2 łyżki orzechów włoskich

· 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej

· 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)

· sól

· Biszkopt

· 200 g drobnego cukru

· 120 g mąki

· 4 duże jajka

· 2 łyżki wody

· 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

· sól

· Lukier cytrynowy:

· 1.5 łyżki soku z cytryny

· 200 g cukru pudru

Jak przygotować?

Masa makowa

1. Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.

2. Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.

3. Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.

Biszkopt

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

5. Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

6. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.

7. Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Lukier cytrynowy

8. Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem