Księżna Diana nawet po śmierci pozostaje jedną z najbardziej popularnych osób z rodziny królewskiej. Ludzie z jej bliskiego otoczenia wciąż powracają wspomnieniami do czasu spędzonego z „królową ludzkich serc”. Ostatnio były szef kuchni w Pałacu Buckingham zdradził przepis na uwielbiane przez księżną Dianę danie, które jadła co najmniej raz w tygodniu.

REKLAMA
Ryan Remiorz

Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, w mediach społecznościowych zdradził tajemnice królewskich potraw, które podbiły serce księżnej Diany. Przez 15 lat z wielką pasją tworzył posiłki dla brytyjskiej rodziny królewskiej.

Kucharz wspomina, że matka Williama i Harry'ego chętnie przygotowywała posiłki dla synów. Jej kulinarną słabością były "wygodne potrawy", a wśród nich szczególne miejsce zajmowały jajka Suzette. Gdy - z powodu obowiązków - nie mogła ich sama przyrządzić, prosiła o to królewskiego kucharza.

Jajka Suzette to danie, proste, ale zarazem bogate w smaki i wartości odżywcze. Było zamawiane przez Dianę co najmniej raz w tygodniu. McGrady podzielił się przepisem na tę potrawę, która składa się z takich składników, jak ziemniaki, masło, szpinak, jajka i sos holenderski.

Przepis na Jajka Suzette - składniki na porcje dla dwóch osób:

  • Dwa duże ziemniaki do pieczenia,
  • Skórki z ziemniaków,
  • Dwie łyżki masła,
  • Jedno żółtko,
  • Sól i pieprz do smaku.


Nadzienie - składniki:

  • Dwa duże jajka,
  • Jedna łyżeczka białego octu winnego,
  • Jedna łyżeczka oliwy z oliwek,
  • Dwie szklanki liści szpinaku,
  • Jedna szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz do smaku.


Sos holenderski - składniki:

  • Cztery łyżki masła,
  • Dwa żółtka,
  • Jedna czwarta łyżeczki soku z cytryny,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Jedna łyżeczka posiekanego świeżego estragonu.


Autor: Katarzyna Solecka