Coś dla wielbicieli szpinaku, orzechów i sera koziego! Pyszna, dość prosta i zdrowa przekąska. Idealna nie tylko na ciepło.

REKLAMA
Szpinak z orzechami w cieście francuskim
Do szpinaku dodajemy uprażone orzechy włoskie
Boki ciasta nacinamy w paseczki - tak, aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz
Przed włożeniem do pieca, wierzch nadzianego ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem

Składniki: ciasto francuskie (gotowe, ok. 135 g lub własnej roboty), 250 g szpinaku, garść orzechów włoskich, 120 g sera koziego, łyżka masła, płaska łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka estragonu.

*Ciasto francuskie możemy kupić gotowe. Jeśli jednak mamy więcej czasu i chęci, warto je przygotować samemu. Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 1/3 szklanki zimnej wody, 1 łyżki oleju.

Przygotowanie ciasta francuskiego:

Zimne masło siekamy nożem z mąką. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Następnie dolewamy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki, co najmniej na ok. 2 godziny.

Przygotowanie przekąski:

Myjemy szpinak i osuszamy. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu topimy masło. Wrzucamy szpinak, co jakiś czas mieszamy, aż odparuje z niego woda (około 5-7 minut). Na osobnej patelni prażymy lekko pokruszone orzechy (ok. 4-5 minut). Dodajemy je do szpinaku, podobnie jak ser. Mieszamy, dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia.

Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy. Boki nacinamy w paseczki - tak aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz. Nadzienie wykładamy na środek ciasta. Zawijamy, krzyżując paski do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach na złocisty kolor.