W każdym domu śniadanie wielkanocne wygląda nieco inaczej, nasze zwyczaje również bardzo mocno ewoluują – szczególnie w kontekście sposobu, w jaki przygotowujemy konkretne potrawy. Wiele tradycyjnych potraw wielkanocnych jest bogatych w składniki odżywcze, ale niestety często są też bardzo kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu i cukru. Co samo w sobie nie jest problemem, o ile potrafimy zachować umiar.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Zacznijmy od sałatek jajeczno-warzywnych

Podstawowym składnikiem takich sałatek są gotowane warzywa. Jeśli wyjmujesz je z wywaru na żurek/rosół, to OK, ale jeśli nie, to możesz przygotować je na parze. To pozwala zachować im jeszcze więcej wartości odżywczych i smaku.

No i sos. Tłuste i ciężkie sosy potrafią kalorycznie "zepsuć" całe danie.

Sos możesz przygotować na tłusto - jak każe tradycja - lub w wersji fit, czyli na przykład tak jak u nas - z wykorzystaniem chudych jogurtów, musztardy i przypraw (tymianek, oregano, bazylia, pietruszka, koperek).

CIEKAWOSTKA

W internecie znajdziesz wiele doskonałych receptur na wegańskie majonezy. Sprawdź i poeksperymentuj. Mój ulubiony przepis to taki z mango, olejem roślinnym, mlekiem kokosowym, musztardą dijon, czosnkiem, cytryną i odrobiną przypraw.

Wszystkie składniki wrzucasz do blendera/termomixa, a w efekcie dostajesz pyszny i orzeźwiający majonez.

Które z wielkanocnych klasyków możemy uznać za "najzdrowsze"?

Sałatki warzywne za nami, a teraz pozwól, że wylistuję Ci po prostu najfajniejsze "wiosenne produkty". Będzie Ci łatwiej samodzielnie ocenić, które dania są bardziej wartościowe od innych.

Kiedy myślę: "zdrowe śniadanie wielkanocne", to widzę:

  • Rzeżuchę - bomba naturalnych multiwitamin,
  • Chrzan - poprawia trawienie, wspiera odporność w walce z infekcjami dróg oddechowych,
  • Jajka - źródło białka idealnego i wielu cennych witamin i mikroelemetnów (np.: witamin z grupy B, witaminy D, żelaza, selenu, choliny),
  • Ryby - źródło nienasyconych kwasów omega-3, czyli "witaminy" dla układu nerwowego i odporności.


Jak możemy to przełożyć na dania? Moje propozycje to:

  • jaja nadziewane chudym sosem chrzanowym,
  • pieczone ryby (np.: łosoś jurajski czy dobry dorsz),
  • ale również sałatki śledziowe z warzywami i sosem fit ;)
  • zupa chrzanowa,
  • żurek i tak dalej...


Bardzo ważny jest sposób przygotowania świątecznych dań. Wybierajmy częściej gotowanie, duszenie na parze i pieczenie niż smażenie. Szukajmy produktów wysokiej jakości - warto wspierać lokalnych rolników i firmy, które dbają o samopoczucie kurek.

A co z mazurkiem, makowcem i sernikiem?

Osobiście uwielbiam, ale lepiej nie przesadzać z ich ilością - szczególnie kiedy czujemy, że jesteśmy już dobrze najedzeni.

Moja taktyka wygląda tak: na każdy kawałek ciastka - godzina spaceru albo po prostu aktywnego czasu z bliskimi na zewnątrz, niezależnie od pogody.