Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech. Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.
Codzienna dieta powinna być różnorodna, odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o lokalne sezonowe owoce i warzywa, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd, oraz zapewniają właściwą ilość energii. W świeżych, obecnie dostępnych produktach znajduje się wiele cennych składników i witamin, które szczególnie o tej porze roku powinny trafiać na nasze talerze w różnych wariantach.
Na piękny uśmiech i sprawny umysł
Truskawka to drugi, po jabłku, najbardziej ulubiony krajowy owoc naszych dzieci, jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!". Truskawki zawierają witaminy C, A oraz z grupy B, a także cenne składniki mineralne, jak żelazo, kwas foliowy, magnez, mangan oraz wapń i fosfor, odpowiadające za wzmocnienie kości i zębów. Są zalecane w diecie osób narażonych na stres. Zawarty w tych owocach potas polepsza koncentrację i poprawia refleks. Truskawki gaszą też pragnienie i wzmagają apetyt, a dzięki temu, że mają mało kalorii, za to sporo błonnika, są bardzo sycące. Owoce te stanowią świetną bazę dla deserów, zamiast tradycyjnych słodyczy.
LODY TRUSKAWKOWO-JAGLANE
Doskonały deser do samodzielnego przygotowania przez dzieci pod okiem rodziców.
Składniki:
· 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
· 200 ml jogurtu naturalnego
· 1 dojrzała brzoskwinia lub morela
· 1 szklanka truskawek
· 1 łyżka rodzynek namoczonych w wodzie
· 1 łyżka erytrolu lub innego zamiennika cukru (opcjonalnie)
· 1 szczypta soli
Sposób przygotowania: wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Zamroź je w pojedynczych silikonowych foremkach dla dzieci lub w formie do ciasta, np. keksówce. Jeżeli decydujesz się na dużą formę, mieszaj lody kilkukrotnie w trakcie zamarzania, inaczej zbrylą się i ciężko będzie je porcjować́. Po kilku godzinach są gotowe.
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Propozycja deseru, do przygotowania którego można zaangażować dzieci.
Składniki:
Masa serowa:
· 250 g twarogu
· ½ szklanki wrzątku
· 1 łyżeczka proszku agar-agar
· 1 łyżeczka stewii
· kilka kropli olejku waniliowego
Sposób przygotowania: do wrzątku wsyp agar-agar i rozmieszaj; gdy napar lekko przestygnie, dodaj go do zmielonego twarogu ze stewią (roślina, którą można uprawiać w doniczce lub skrzynce balkonowej, jest trzy razy słodsza od cukru, będąc jego świetnym naturalnym zastępnikiem) i olejkiem waniliowym, następnie wszystko wymieszaj. Przełóż pierwszą warstwę do naczynia (możesz użyć tortownicy lub małych miseczek).
Masa owocowa:
· 2 szklanki truskawek
· ½ szklanki gorącej wody (może to być też sok wiśniowy)
· 2,5 łyżeczki proszku agar-agar
Agar-agar rozpuść w wodzie lub soku, owoce zmiksuj, wszystko wymieszaj i ułóż jako drugą warstwę na zastygły sernik.
Po treningu i przy infekcji
Nic tak nie poprawia nastroju, jak miseczka świeżych malin. Są one cennym źródłem m.in. witamin C, E, B1, B2
i B6 oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Ze względu na swoje właściwości stanowią idealną przekąskę po wysiłku fizycznym oraz przy osłabieniu psychicznym. Wykorzystuje się je także jako środek na przemianę materii, w leczeniu anemii i przy infekcjach. Latem królują w prostych i smacznych deserach oraz lekkich potrawach, w których gustują najmłodsi.
TARTA Z OWOCAMI LETNIMI
Składniki:
Ciasto:
· 230 g mąki orkiszowej razowej
· 60 g cukru pudru
· 150 g masła
· szczypta soli
Owoce:
· 500 g malin (można je zastąpić jeżynami, jagodami lub borówkami). Jeżeli były mrożone, odcedź je przed pieczeniem
· 6 łyżek miodu lub dowolnego słodkiego syropu (np. malinowego, truskawkowego, wiśniowego)
· 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania: wymieszaj składniki na ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut o temp. 180 stopni C. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną. Następnie masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór). Tartę włóż do piekarnika i piecz ciasto do czasu, aż delikatnie zbrązowieje (około 15 minut).
Na odporność i poprawę koncentracji
Rzodkiewka, choć mała i niepozorna, zaskakuje swoim cennym składem. Zawiera witaminy A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę, a za to niewiele kalorii. Wzmacnia odporność, usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Rzodkiewka polecana jest przy niestrawności, łagodzi także dolegliwości zgagi, pobudza łaknienie oraz trawienie, przez co z powodzeniem może stanowić doskonałą niskokaloryczną przekąskę, np. jako dodatek do kanapek lub sałatek.
RZODKIEWKOWE TULIPANKI
Smaczna i chrupiąca przekąska, którą dzieci mogą przygotować samodzielnie pod okiem rodziców.
Składniki:
· kilka rzodkiewek
· łyżeczka masła
· szczypta soli
Sposób przygotowania: rzodkiewki dokładnie umyj, a następnie natnij ich bulwy na krzyż od góry, w powstałe "szpary" nałóż odrobinę masła i posyp szczyptą soli.
Źródło: Kampania informacyjno-edukacyjna "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!"