Dodawany do mięs, wędlin, jaj, nieodzowny składnik ćwikły. Chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dlaczego warto go jeść także na co dzień?

REKLAMA
Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, nazywany często słowiańskim żeń-szeniem, to naturalny antybiotyk. Warto spożywać go przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych - ma bowiem działanie antywirusowe i bakteriobójcze.

Chrzan warto dodawać do ciężkostrawnych potraw - wspomaga działanie soków trawiennych i pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Rozrzedza również naszą krew i skutecznie obniża cholesterol.

Roślina ma również działanie odkażające. Warto po nią sięgnąć, jeśli cierpimy na bóle reumatyczne.

To także prawdziwa bomba witaminowa! Chrzan ma na przykład więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcza. Jest bogaty też m.in. w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.

Chrzan zawiera także liczne minerały - m.in. magnez, żelazo, jod, cynk, chlor, siarkę, sód, mangan, potas, fosfor i wapń.

Warto przy tym dodać, że chrzan jest niskokaloryczny - w 100 gramach warzywa znajduje się około 48 kalorii.