Lubicie naleśniki? Mamy dla Was trzy niezwykle smaczne propozycje
Ryżowe naleśniki z twarożkiem i sosem truskawkowym
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia (lub dowolna oliwa/olej)
- 50 g twarogu białego (1/4 kostki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki miodu
- 150 g truskawek
1. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.
2. Na rozgrzanej patelni z powstałej masy smażymy 2 naleśniki.
3. Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy miód.
4. Truskawki blendujemy.
5. Naleśniki smarujemy równomiernie serem, zwijamy w rulon i polewamy sosem truskawkowym.
Owsiany naleśnik z owocami
- 4 czubate łyżki mąki owsianej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta cynamonu
- olej lub oliwa do smażenia
- 1 opakowanie serka bieluch
- 1 kiwi, 1 nektarynka
1. Mąkę, jajko, mleko łączymy w całość. Dodajemy szczyptę cynamonu.
2. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu smażymy pod przykryciem z dwóch stron.
3. Naleśnik smarujemy serkiem.
4. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki kiwi i nektarynkę i składamy na pół.
Naleśniki z nadzieniem z sezonowych warzyw
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- szczypta soli i pieprzu
- olej/oliwa z oliwek do smażenia
Nadzienie:
- ½ cebuli
- 1 mała marchewka
- 3 różyczki kalafiora
- 3 różyczki brokuła
- kilka fasolek szparagowych
- przyprawy: curry, sól, pieprz
1. Składniki na naleśnik mieszamy ze sobą.
2. Wylewamy na rozgrzana patelnie i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.
3. Cebule kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, różyczki kalafiora i brokuła rozdrabniamy na mniejsze, fasolkę kroimy na 3 części.
4. Wszystkie warzywa wraz z przyprawami dusimy na patelni przez ok 15 min do miękkości. Można odrobine podlać wodą aby się nie przypaliły.
5. Warzywa nakładamy na naleśnik i składamy na pół.
SMACZNEGO :)