Brak kontroli nad tym, co się jemy – a szczególnie ilością spożywanych pokarmów - jest sporym kłopotem, dla wielu osób, które chcą zgubić kilogramy. Problem może wynikać zarówno z niewiedzy, jak duża powinna być wystarczająca porcja jedzenia, ale też z przyzwyczajeń oraz wpajanego od dzieciństwa przekonania, że należy zjeść wszystko, co mamy na talerzu.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Dietetyk zasad dr n. med. Dominika Wnęk wymienia kilka zasad, które ułatwią przejęcie kontroli nad wielkością posiłków:

  • Postaraj się używać mniejszych talerzy i misek, wtedy porcje będą się wydawać większe.
  • Podawaj posiłek od razu na talerz, z którego będziesz jeść. Jeśli na stole będą stały półmiski, łatwiej będzie sięgnąć po dokładkę.
  • Spokojnie przeżuwaj każdy kęs. Kontrolując tempo spożywania posiłków, możesz być pewien, że zjesz tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm.
  • Jeśli to możliwe, rozpocznij posiłek od produktów ubogokalorycznych, a zakończ tymi o większej zawartości kalorii.
  • Skup się na posiłku. Jeśli podczas jedzenia oglądasz telewizje lub czytasz książkę, możesz nie zauważyć, że jesteś już syty.
  • Jeśli po skończeniu posiłku nadal czujesz głód, odczekaj 10 minut. Jeżeli po tym czasie nadal go odczuwasz, przegryź coś niskokalorycznego (np. surowe warzywa, niewielki owoc lub kilka orzechów).
  • Pamiętaj, że jeśli już spróbujesz ulubionej słodkości, możesz odczuwać silną chęć zjedzenia jej w znacznie większej ilości. Dlatego najlepiej z góry określ, ile Ci wolno zjeść.
  • Zachowaj umiar podczas posiłku w restauracji - zazwyczaj otrzymujesz posiłek dużo większy niż zapotrzebowanie energetyczne Twojego organizmu. Zawsze można poprosić o zapakowanie części posiłku na wynos.
Aby łatwiej kontrolować ilość spożywanego posiłku, lepiej nie dopuszczać do powstania uczucia głodu - po prostu jedz częściej, ale mniejsze porcje
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk