Brak kontroli nad tym, co się jemy – a szczególnie ilością spożywanych pokarmów - jest sporym kłopotem, dla wielu osób, które chcą zgubić kilogramy. Problem może wynikać zarówno z niewiedzy, jak duża powinna być wystarczająca porcja jedzenia, ale też z przyzwyczajeń oraz wpajanego od dzieciństwa przekonania, że należy zjeść wszystko, co mamy na talerzu.
REKLAMA
zdj. ilustracyjne /Shutterstock
Dietetyk zasad dr n. med. Dominika Wnęk wymienia kilka zasad, które ułatwią przejęcie kontroli nad wielkością posiłków:
- Postaraj się używać mniejszych talerzy i misek, wtedy porcje będą się wydawać większe.
- Podawaj posiłek od razu na talerz, z którego będziesz jeść. Jeśli na stole będą stały półmiski, łatwiej będzie sięgnąć po dokładkę.
- Spokojnie przeżuwaj każdy kęs. Kontrolując tempo spożywania posiłków, możesz być pewien, że zjesz tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm.
- Jeśli to możliwe, rozpocznij posiłek od produktów ubogokalorycznych, a zakończ tymi o większej zawartości kalorii.
- Skup się na posiłku. Jeśli podczas jedzenia oglądasz telewizje lub czytasz książkę, możesz nie zauważyć, że jesteś już syty.
- Jeśli po skończeniu posiłku nadal czujesz głód, odczekaj 10 minut. Jeżeli po tym czasie nadal go odczuwasz, przegryź coś niskokalorycznego (np. surowe warzywa, niewielki owoc lub kilka orzechów).
- Pamiętaj, że jeśli już spróbujesz ulubionej słodkości, możesz odczuwać silną chęć zjedzenia jej w znacznie większej ilości. Dlatego najlepiej z góry określ, ile Ci wolno zjeść.
- Zachowaj umiar podczas posiłku w restauracji - zazwyczaj otrzymujesz posiłek dużo większy niż zapotrzebowanie energetyczne Twojego organizmu. Zawsze można poprosić o zapakowanie części posiłku na wynos.
Aby łatwiej kontrolować ilość spożywanego posiłku, lepiej nie dopuszczać do powstania uczucia głodu - po prostu jedz częściej, ale mniejsze porcjedr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk