Uczulać mogą nie tylko detergenty czy pyłki, ale także składniki i substancje zawarte w pożywieniu, a zwłaszcza laktoza, fruktoza oraz gluten, które zaliczane są do najczęstszych alergenów. Co warto wiedzieć o uczulających produktach żywieniowych?

REKLAMA

Poza dolegliwościami w obrębie układu pokarmowego, alergeny w jedzeniu mogą wywoływać dokuczliwe reakcje skórne, takie jak bolesne krostki czy rumień. Dowiedz się, które alergeny najlepiej wyeliminować z diety?

Laktoza

Nietolerancja laktozy to zdecydowanie jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Jej przyczyną jest brak enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. Skutkuje to tym, że po spożyciu produktów mlecznych pojawiają się zawsze dokuczliwe dolegliwości układu pokarmowego takie, jak: wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, nudności czy wymioty.

Inną przypadłością jest alergia na mleko. Jej symptomy pojawiają się zaraz po wypiciu mleka - najczęściej w postaci zmian skórnych (przykładowo pokrzywki). Jeśli chcemy wyeliminować przykre dolegliwości, powinniśmy ograniczyć ilość nabiału w diecie, postawić na produkty bez laktozy albo przed każdym posiłkiem przyjmować laktazę w tabletkach.

Fruktoza

Fruktoza obecna jest w owocach i produktach sporządzanych na ich bazie - przykładowo w dżemach czy w sokach. Znajdziemy ją również w miodzie.

Do najczęstszych objawów jej nietolerancji zaliczyć należy gazy, wzdęcia, czy skurcze brzucha. Zwykle pojawiają się po zjedzeniu słodkich owoców lub po wypiciu soków owocowych. Nietolerancja fruktozy jest spowodowana niedoborem białka odpowiedzialnego za transport tego rodzaju cukru przez błonę komórkową.

Fruktoza nie może zostać rozłożona, zalega więc w jelicie grubym i tam ulega procesowi fermentacji. Jeśli zaobserwujemy u siebie nietolerancję glukozy, warto wyeliminować z diety najsłodsze owoce, takie jak winogrona, banany, brzoskwinie oraz zrezygnować z picia soków i syropów owocowych.

Gluten

Gluten jest obecny we wszystkich produktach, zawierających w swoim składzie zboża, takie jak pszenica, jęczmień, owies, orkisz, żyto.

Do najczęstszych objawów nietolerancji glutenu zaliczyć należy wodniste biegunki, bóle brzucha, wymioty, a w skrajnych przypadkach anemia i wyniszczenie organizmu. Jednak także osoby zdrowe mogą źle tolerować gluten. Jeśli po spożyciu produktów zbożowych, odczuwasz dolegliwości żołądkowe, osłabienie i przemęczenie, zrób test na tolerancję tej substancji.

Czym zastąpić produkty zawierające gluten? Doskonale sprawdzi się biały i brązowy ryż, soczewica, fasola, orzechy, soja, amarantus, proso, a także mięso, warzywa i owoce. Na tak zwaną dietę bezglutenową skazane są osoby cierpiące na celiakię, która pociąga za sobą zaburzoną pracę układu trawiennego oraz wchłaniania glutenu.

Inne produkty uczulające

Jajka kurze

Najczęściej uczula białko jaj. Jego przetworzenie (gotowanie lub pieczenie) nie zmniejsza alergicznej reakcji organizmu. Jaja kurze można zastąpić np. przepiórczymi.

Truskawki, cytrusy, pomidory

Truskawki, cytrusy i pomidory powodują często, że skóra wokół ust łuszczy się i pęka. Dokładnie myj je przed spożyciem lub całkowicie wyeliminuj z diety.

Ryby i owoce morza

Nawet niewielka ich ilość może wywoływać silne reakcje alergiczne, ze wstrząsem anafilaktycznym łącznie. Jeśli wykryto u ciebie alergie na owoce morza, całkowicie wyeliminuj je z diety.

Histamina

Histamina w podwyższonych ilościach jest obecna m.in. w produktach poddawanych procesowi fermentacji np. sery dojrzewające, wino, szampan, piwo, kapusta kiszona czy kefir. Znajdziemy ją ponadto w owocach suszonych i cytrusach, orzechach, produktach zawierających ocet, np. ogórki, ketchup, majonez, niektórych rybach, szczególnie w wędzonych i skorupiakach. Spore ilości histaminy znajdują się też w czekoladzie, szpinaku, bakłażanie, pomidorach i awokado.

U niektórych osób histamina może być powodem nietolerancji pokarmowej. Do najczęstszych niepożądanych objawów zaliczyć należy także bóle brzucha, biegunki, bóle głowy oraz reakcje skórne. Najbardziej skuteczny sposób na eliminację problemu, to wyeliminowanie potencjalnie szkodliwych produktów z diety.

(mc)