Polacy zjadają coraz więcej cukru. Każdy z nas w ciągu roku spożywa go średnio ponad 40 kilogramów. To wniosek z najnowszego raportu Ministerstwa Zdrowia, które resort oficjalnie zaprezentuje przed południem.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Przyczyna tak dużej ilości cukru w naszej diecie to przede wszystkim wysokosłodzone, gotowe produkty. Z badań wynika, że coraz mniej Polaków słodzi kawę i herbatę. Mimo to - jak pokazują dane Głównego Urzędu Statystycznego - obecnie każdy z nas rocznie zjada średnio o 11 kilogramów cukru więcej niż dziesięć lat temu.

Musimy zacząć jeść produkty zbożowe nieprzetworzone i musimy zacząć pić wodę, a nie na przykład słodkie napoje - podpowiada Joanna Jaczewska z Instytutu Żywności i Żywienia.

Według dietetyków tak wysokie spożycie cukru to jedna z przyczyn nadwagi. Ta w Polsce dotyczy prawie połowy kobiet i dwóch na trzech mężczyzn.

Autorzy raportu podkreślają, że nadmierna masa ciała ma bezpośredni wpływ na zachorowalność między innymi na choroby układu krążenia, nadciśnienie czy cukrzycę, głównie typu drugiego. Ministerstwo Zdrowia rozpoczyna kampanię "Planuję długie życie", która ma skłonić do zmiany złych nawyków, zachęcić do profilaktyki i aktywności.

10 dni na L4 z powodu nadciśnienia

Według danych z raportu, który oficjalnie zostanie zaprezentowany w czwartek, przeciętna długość zwolnienia L4 wystawionego w 2017 roku w Polsce z powodu nadciśnienia to ponad 10 dni. Lekarze w całej Polsce wystawili w ciągu roku ponad 273 tysiące zwolnień właśnie z tego powodu.

Eksperci przypominają jednocześnie, że cukry są źródłem energii niezbędnej do tego, aby nasz organizm mógł normalnie funkcjonować. Nasz mózg do prawidłowej pracy potrzebuje około 130 gramów glukozy dziennie.

Nadmiar cukru bardzo nam szkodzi - podkreśla w rozmowie z RMF FM Michałem Dobrołowiczem profesor Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jeszcze większym problemem niż nadmiar cukru w naszej diecie i stylu życia jest to, że za mało się ruszamy i nie mamy jak spalić cukru, który zjadamy - dodaje.