Na bardzo szkodliwy dla zdrowia wpływ zanieczyszczenia powietrza – które przekracza wytyczne WHO – narażone jest ponad 90 proc. populacji świata. Specjaliści ostrzegają – to zagrożenie dla płuc, bo wiąże się z pogorszeniem ich funkcji. Podczas kongresu European Respiratory Society w Amsterdamie podano rozwiązanie dla tej sytuacji, które brzmi - jedzmy więcej owoców.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/Owoce chronią płuca przed zanieczyszczeniem powietrza? Zaskakujące wyniki badań

Spożywanie owoców może zmniejszyć wpływ zanieczyszczenia powietrza na płuca. Wyniki badań - których celem było sprawdzenie jak zdrowa dieta działa na szkodliwe skutki zanieczyszczenia powietrza - przedstawiła Pimpika Kaewsri, doktorantka z University of Leicester w Wielkiej Brytanii.

W tym celu, wykorzystano dane z brytyjskiego Biobanku, obejmujące około 200 000 uczestników. Porównano wzorce żywieniowe badanych - koncentrując się na: owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych - z funkcją płuc (FEV1 - ilość powietrza wydychanego w ciągu jednej sekundy) oraz narażeniem na zanieczyszczenie powietrza w postaci drobnych pyłów zawieszonych.

Stężenie PM2,5 to ilość bardzo drobnych cząstek, o średnicy 2,5 mikrometra lub mniejszych - uwalnianych do atmosfery na przykład ze spalin samochodowych i procesów przemysłowych. Każde narażenie na PM2,5 o pięć mikrogramów na metr sześcienny powietrza - powodowało spadek FEV1 o 78,1 ml w grupie spożywającej mało owoców, w przeciwieństwie do grupy, która jadła ich więcej.

Nasze badanie potwierdziło, że zdrowa dieta jest powiązana z lepszą funkcją płuc zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, niezależnie od narażenia na zanieczyszczenie powietrza. U kobiet, które spożywały cztery porcje owoców dziennie lub więcej, zaobserwowano mniejsze pogorszenie funkcji płuc związane z zanieczyszczeniem powietrza w porównaniu z kobietami, które spożywały mniej owoców. Może to być częściowo wyjaśnione przez naturalnie występujące w owocach związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Związki te mogą pomóc złagodzić stres oksydacyjny i stany zapalne wywołane przez drobne cząsteczki, potencjalnie niwelując niektóre szkodliwe skutki zanieczyszczenia powietrza dla funkcji płuc - wyjaśniła Kaewsri.

Mężczyźni jedzą mniej owoców

Panowie deklarują niższe spożycie owoców.

Ta różnica w nawykach żywieniowych może wyjaśniać, dlaczego potencjalny efekt ochronny owoców przed zanieczyszczeniem powietrza obserwowano tylko u kobiet - zaznacza ekspertka.

Planuje się rozszerzenie badania, aby sprawdzić, czy dieta może wpływać na zmiany w funkcji płuc w czasie.

Zdrowa dieta bogata w rośliny powinna być promowana w populacji już od szkoły podstawowej, nie tylko w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, ale także w celu zmniejszenia śladu węglowego diet bogatych w mięso - mówi profesor Sara De Matteis z Uniwersytetu Turyńskiego.

Naukowcy podkreślają, że to odkrycie, dotyczące nawyków żywieniowych - nie zwalnia rządów z kontynuowania polityki środowiskowej, która ma zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza.