Jesienią króluje na wielu polskich stołach. Zasłużenie! Możemy przyrządzić z niej rozgrzewającą kremową zupę, kolorowe curry i purée, pęczotto - czyli polską odpowiedź na risotto - albo wykorzystać do słodkich wypieków: możliwości jest mnóstwo - i warto z nich korzystać. Dynia jest bowiem nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przeczytajcie, skąd pochodzi, jakie ma wartości odżywcze i jak (doskonale) wpływa na nasz organizm!
1. Skąd pochodzi dynia?
Dynia to ta sama rodzina co arbuz, melon, cukinia, kabaczek i ogórek.
Do Europy przypłynęła z początkiem XV wieku. Szybko odkryto jej zalety i zaczęto uprawiać na masową skalę. Już setki lat temu dania z dyni pojawiały się zarówno na królewskich stołach, jak i w oberżach.
Nic dziwnego: dynia jest bardzo pożywna, lekkostrawna i niskokaloryczna: 100 gramów to jedynie 33 kalorie!
2. Dynia: witaminowa bomba
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Zawiera:
- witaminy A, B1, B2, C, PP,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- beta-karoten.
3. Długa lista zdrowotnych zalet dyni
Dynia chroni przed chorobami nowotworowymi i dobrze wpływa na wzrok.
Doskonale poprawia odporność organizmu: w połączeniu z kurkumą i chili stanowi fantastyczną bombę witaminową.
Świetnie reguluje poziom ciśnienia tętniczego: cierpiący na nadciśnienie powinni więc jeść jej dużo i w każdej postaci.
Zawarty w dyni beta-karoten obniża zaś poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie: zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, czyli chroni organizm przed miażdżycą, zawałem i udarem mózgu.
4. Miąższ dla ciężarnych, pestki na potencję
Po dynię często sięgają kobiety w ciąży, jej miąższ łagodzi bowiem objawy porannych mdłości.
Pestki dyni zawierają duże ilości lecytyny, niezbędnej do funkcjonowania układu nerwowego, i cynku, potrzebnego choćby włosom i paznokciom.
Pestki dyni zapobiegają rozrostowi prostaty i wspomagają potencję.
Dynia świetnie sprawdza się także przy leczeniu zapalenia nerek i pęcherza.
Korzystnie wpływa na jędrność skóry, jej pestek nie powinny unikać osoby cierpiące na trądzik, opryszczki i inne skórne choroby.
5. Jak przechowywać dynię?
Na sklepowych półkach i straganach dynia obecna jest krótko, ale długi jest okres jej przechowywania: to nawet 6 miesięcy.
Aby jednak dynia nie zgniła, należy spełnić kilka podstawowych warunków:
- temperatura w pomieszczeniu nie może przekraczać 10 stopni Celsjusza,
- nie można przechowywać całej dyni w lodówce,
- dynia nie może znajdować się w pomieszczeniu oświetlonym.
Możemy natomiast zamrozić dynię w kawałkach w woreczku strunowym.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Z czym łączyć dynię i jak ją przyrządzać? Przeczytaj wywiad Marleny Chudzio z Bartłomiejem Płócienniakiem z projektu Twój Kucharz! >>>>