Każdego dnia tracimy około 2,5 litra wody – najszybciej w czasie upalnych dni. Jeśli nie będziemy odpowiednio uzupełniać płynów, narazimy się poważne komplikacje.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Nasz organizm bez wody nie funkcjonuje. Stanowi ona kluczowy składnik odżywczy dla każdej komórki organizmu i jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych. Reguluje temperaturę ciała i służy do transportowania oraz metabolizowania węglowodanów i białek. Wspomaga cały nasz układ wydalniczy, dzięki czemu usuwane są niepotrzebne składniki i toksyny. Istotnie amortyzuje stawy.

Rola wody w organizmie:

  • przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek ciała,
  • wspomaga trawienie,
  • wypłukuje bakterie z pęcherza,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • chroni narządy i tkanki,
  • utrzymuje równowagę elektrolitową,
  • buduje przestrzenie stawowe, więc zapobiega zapaleniom stawów i bólom pleców,
  • chroni mózg, rdzeń kręgowy, tkanki i narządy,
  • wzmacnia produkcję neuroprzekaźników, usprawnia pamięć, a także spowalnia proces starzenia.


Skutki odwodnienia organizmu:

  • wyczerpanie cieplne lub zagrażający życiu udar słoneczny,
  • problemy z nerkami — powstanie kamieni nerkowych, niewydolności nerek czy infekcji dróg moczowych,
  • napady padaczkowe,
  • skurcze mięśni,
  • niskie ciśnienie,
  • arytmie,
  • utrata przytomności,
  • dezorientacja, a nawet zaniki pamięci,
  • wstrząs hipowolemiczny spowodowany małą objętością krwi i spadkiem ilości tlenu w ciele.

Jedz produkty zawierające dużą ilość wody:

  • ogórki i seler naciowy (96 proc.),
  • pomidory, cukinia, (95 proc.),
  • sałata, papryka i marchew (ok. 90 proc.).
  • arbuzy, truskawki, melony (ponad 90 proc.), grejpfruty, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, ananasy czy borówki.


Źródło: zdrowie.pap.pl