Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu podczas na przykład infekcji czy urazu – bo chroni go przed zagrożeniami ze strony drobnoustrojów. Nie ma powodów do niepokoju, jeżeli jest sytuacją przejściową – jednak gdy utrzymuje się, to jest już nie tyle naszą tarczą, co zagrożeniem. Pokonać go możemy zmianą diety.
Nagły i ostry stan zapalny zwykle mija w krótkim czasie wraz z problemem, który go wywołał. Jeżeli jednak przechodzi w formę przewlekłą może powodować skutki uboczne, takie jak uszkodzenia czy choroby. Wpływ na to, że stan zapalny utrzymuje się w organizmie - może mieć nasz styl życia.
Wśród czynników są:
- zbyt duża masa ciała,
- nadmierne spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych,
- wysokie spożycie cukru,
- stres,
- używki.
Trzeba jednak podkreślić, że przyczyny można też szukać w chorobach, jak choćby: cukrzyca, endometrioza, otyłość, astma, alergia, reumatoidalne zapalenie stawów. Jednak nawet w tych przypadkach - zmiana diety może wspierać leczenie.
Dietą w stan zapalny
Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą nam pomóc go zmniejszyć:
- Przede wszystkim należy unikać cukru, słodyczy i napojów słodzonych - bo nasilają procesy zapalne i powodują wahania poziomu glukozy we krwi.
- Wysokoprzetworzone produkty zbożowe - lepiej zamienić na pełnowartościowe, pełnoziarniste: pieczywo, makaron, mąkę, kaszę.
- Warto sięgać po świeże - zwłaszcza sezonowe - warzywa i owoce.
- Zamiast tłustego mięsa - mięso chude, a także ryby i białka roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek.
- Wprowadź zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, orzechy, nasiona.
- Zdecydowanie lepiej wykluczyć: przetworzoną żywność, gotowe dania, fast foody i słone przekąski, a także unikać alkoholu.
Stan zapalny wyciszają też przeciwutleniacze, a dodatkowo wspomagają regenerację organizmu. Znajdziemy je w:
- owocach jagodowych,
- cytrusach,
- czerwonych winogronach,
- kakao,
- zielonej herbacie,
- warzywach - zwłaszcza zielonych,
- roślinach strączkowych,
- orzechach.
Oprócz tego, co jemy - niemałe znaczenie ma także to jak jemy, dlatego warto spożywać spokojnie, w komfortowej atmosferze, bez stresu i pośpiechu.
Dieta przeciwzapalna wyraźnie też poprawia nasze samopoczucie i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu problemów, takich jak: nowotwory, cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe.