Kalifornijski gastrolog z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem stwierdził, że przed zjedzeniem niektórych owoców należy się dwa razy zastanowić. Wprawdzie uznaje się je za cenne źródło witamin, jednak część z nich może zaburzać pracę naszych jelit.
Dr Saurabh Sethi, specjalista gastroenterologii, absolwent Uniwersytetu Harvarda, ujawnił, które powszechnie spożywane owoce mogą szkodzić jelitom. Swoją wiedzą podzielił się z 1,2 mln obserwujących na Instagramie, który prowadzi.
W klipie, który zgromadził ponad 7000 polubień, opisuje ranking takich owoców, w których znalazły się m.in. winogrona i pomarańcze.
Gastrolog twierdzi, że to bardzo dojrzałe banany najbardziej nie służą naszemu układowi pokarmowemu. Dopóki banany nie dojrzeją, skrobia zostaje przekształcona w cukry proste. To powoduje szybszy wzrost poziomu cukru we krwi i dostarcza mniej pożywienia bakteriom jelitowym. Zbyt dojrzałe banany mogą nasilać wzdęcia u osób z wrażliwymi jelitami - przestrzega doktor Sethi.
Banany, które nie zdążyły dojrzeć, mogą powodować problemy jelitowe, ponieważ nie są prawidłowo trawioneDr Saurabh Sethi, gastrolog
Gastrolog sugeruje wybieranie lekko zielonych bananów, ponieważ mikroby jelitowe fermentują skrobię, wytwarzając krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są zdrowe dla jelita grubego.
Dr Sethi zachęca do sięgania po jabłka i kiwi, ponieważ oba owoce chronią wyściółkę jelit, wspomagają trawienie i nie zawierają dużo cukru.
Jego zdaniem dobrą dietą dla jelit są borówki, ponieważ - jak wyjaśnia lekarz - są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów i błonnika rozpuszczalnego, który odżywia mikroorganizmy i zmniejsza stany zapalne.