W medycynie ludowej stosowany jako „naturalny antybiotyk”, a jego właściwości są wciąż uznawane i potwierdzane przez liczne badania. Nie ma wątpliwości, że czosnek - pełna aromatu przyprawa – wspiera nasze zdrowie. To nasz sprzymierzeniec w sezonie infekcyjnym.
Kluczowe są związki siarkowe - zwłaszcza allicyna, powstająca po zgnieceniu czosnku - które mają działanie:
- wspierające pracę serca,
- wzmacniające odporność,
- antyoksydacyjne - neutralizujące szkodliwe wolne rodniki,
- chroniące przed chorobami cywilizacyjnymi.
Na czym polega moc czosnku?
- może obniżać ciśnienie krwi i działać przeciwzakrzepowo - wspiera serce i naczynia,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo - wspiera odporność i pomaga walczyć z infekcjami,
- działa korzystnie na metabolizm - wspomaga regulację poziomu glukozy,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, np.: żołądka i jelita grubego,
- neutralizuje wolne rodniki i stany zapalne,
- wpływa korzystnie na: mikrobiom jelitowy, trawienie i odporność.
Wielka siła w małym rozmiarze
Czosnek nie powinien być traktowany jako lekarstwo, ale warto korzystać z jego właściwości - zwłaszcza, że dodaje smaku wielu potrawom. W naturalny i smaczny sposób wzmacnia nasze zdrowie. Można go stosować właściwie bez obaw - uważać powinny osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe oraz z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.
Najlepiej działa czosnek świeżo posiekany lub rozgnieciony. Zanim dodamy go do potrawy - powinniśmy odczekać kilka minut, żeby umożliwić powstanie allicyny. Nie należy zbyt długo gotować go i smażyć - bo wysoka temperatura osłabia jego działanie.
Według zaleceń, warto spożywać do dwóch ząbków dziennie - co wpływa korzystnie na zdrowie i jest dobrze tolerowane przez układ pokarmowy. Udowodnione jest, że regularne stosowanie czosnku - zmniejsza częstość przeziębień i wspomaga reakcję układu odpornościowego. Wspiera profilaktykę przeciwcukrzycową i przeciwnowotworową.